Více než 1000 dnů ve vězení. Čína propustila dva Kanaďany, které zadržela kvůli podezření ze špionáže

Kanada a Čína propustily zadržované občany druhé země a umožnily jim návrat domů. Dvojici Kanaďanů, které Peking obvinil ze špionáže a zadržoval více než 1000 dní, po přistání v Calgary přivítal premiér Justin Trudeau, jenž oba muže na letištní ploše objal.

Ottawa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína zadržovala bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikatele Michaela Spavora více než 1000 dnů. Archivní foto

Čína zadržovala bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikatele Michaela Spavora více než 1000 dnů. Archivní foto | Foto: Lindsey Wasson | Zdroj: Reuters

Oznámení o jejich propuštění přišlo jen několik hodin poté, co se zadržovaná vrcholná manažerka čínského komunikačního gigantu Huawei Technologies dohodla na urovnání svého obvinění s americkým ministerstvem spravedlnosti. I ona v sobotu přiletěla do své vlasti, informují světová média.

Bývalý diplomat Michael Kovrig a podnikatel Michael Spavor byli zadržení v prosinci 2018, krátce poté, co kanadská policie na základě amerického zatykače zatkla finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou. Podle čínských úřadů se Spavor a Kovrig dopouštěli aktivit podrývajících čínskou národní bezpečnost.

Šance na ukončení domácího vězení pro manažerku Huawei. Dohodla se s americkou prokuraturou

Číst článek

Ottawa se proti jejich zatčení hlasitě ohrazovala a tvrdila, že se jedná o pomstu za zatčení finanční ředitelky Huawei, což však Peking odmítal. Spavora odsoudil v srpnu čínský soud k 11 letům vězení za špionáž.

„Pro nás všechny je dobrá zpráva, že jsou na cestě domů ke svým rodinám. Za posledních tisíc dní prokázali svou sílu, vytrvalost, odolnost a důstojnost,“ řekl ještě před návratem krajanů premiér Trudeau. Oba muže doprovázel do vlasti kanadský velvyslanec v Číně Dominic Barton. Při následné tiskové konferenci Trudeau uvedl, že prošli „neskutečně tvrdou zkouškou“.

Krátce po příletu Kanaďanů do Calgary dorazila Meng Wan-čou do jihočínského Šen-čenu. Na letišti na ni podle zpravodajského webu BBC čekal dav lidí, kteří volali: „Vítej doma Wan-čou!“ Finanční ředitelka Huawei, která je zároveň dcerou zakladatele firmy Žen Čeng-feje, jim zamávala a následně v projevu poděkovala čínské komunistické straně a jejímu lídrovi Si Ťin-pchingovi. „Coby obyčejná Číňanka, která zažívala tyto těžké časy, jsem celou dobu cítila vřelost a starost strany, státu i lidu,“ citovala ji agentura AP.

Ze strany americké vlády čelila Meng Wan-čou obvinění, že se snažila zatajit porušení amerických sankcí proti Íránu. Konkrétně tím, že vydávala společnosti Huawei a Skycom za dvě oddělené firmy, ačkoli Spojené státy je považují za jednu. Díky tomu pro společnost zajistila přístup k íránskému trhu v rozporu se sankčním režimem.

Americká prokuratura v pátek sdělila, že dosáhla s Meng Wan-čou dohody o odložení stíhání. Podle amerických prokurátorů skončí dohoda v prosinci příštího roku a pokud do té doby Meng Wan-čou neporuší znovu zákon, přestanou ji USA stíhat úplně. Finanční ředitelka Huawei podle amerických médií bude muset výměnou uznat, že se v některých věcech dopustila protiprávního jednání. Dohoda se týká pouze Meng Wan-čou, a žaloby USA vůči samotné společnosti Huawei tak zůstanou nadále platné, napsala agentura Reuters.

Firma Huawei v sobotu uvedla, že proti obviněním, že protiprávně porušila americké sankce vůči Íránu, se hodlá dál bránit u amerických soudů. Mluvčí čínského ministra zahraničí Chua Čchun-jing v sobotu prohlásila, že obvinění proti Meng Wan-čou jsou vykonstruovaná a jejich cílem je potlačit čínský technologický průmysl. Poté, co manažerka dostala povolení z Kanady odletět do vlasti, mluvčí její případ ve vládním listu People's Daily označila za „akt politické perzekuce čínských občanů.“

Meng strávila tři roky v domácím vězení v Kanadě, kde se rozhodovalo o žádosti o její vydání americké justici. Informace o očekávaném návratu devětačtyřicetileté Meng Wan-čou byly v sobotu hlavním tématem čínského internetu i zpravodajství čínské státní televize CCTV, která se ovšem nezmínila o propuštění Kovriga a Spavora, napsala agentura AP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme