Prskavec a Přindiš na mistrovství světa ve vodním slalomu překvapivě selhali a nepostoupili do finále

Finále závodu kajakářů bude na mistrovství světa ve vodním slalomu překvapivě bez českého zastoupení. V semifinále v Bratislavě vypadli olympijský šampion Jiří Prskavec, vítěz Světového poháru a úřadující mistr Evropy Vít Přindiš i Vavřinec Hradilek. Novým mistrem světa se stal Francouz Boris Neveu. Jedinou českou zástupkyní v dnešním finálovém programu byla kajakářka Antonie Galušková, která si nakonec dojela pro šesté místo.

Bratislava (Aktualizováno: 13:35 25. 9. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec

Jiří Prskavec | Foto: Martin Hladík | Zdroj: www.kanoe.cz

V Bratislavě vystřídal Francouz Neveu na trůnu předloňského šampiona Jiřího Prskavce a navázal na titul z roku 2014. Ve finálové jízdě naprosto dominoval, vyhrál téměř o čtyři sekundy před italským překvapením Marcellem Bedou. Bronz obhájil Španěl Joan Crespo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Jiřího Prskavce po nepovedeném semifinále na mistrovství světa

Obhájce Jiří Prskavec nastupoval po devatenáctém místě v kvalifikaci jako první z českých závodníků a po nepříliš vydařené jízdě se zařadil na šestou příčku se značnou ztrátou na nejlepší. Od finálové desítky ho nakonec dělilo jen pět setin.

S postupem se ale loučil dlouho dopředu a byl s ním smířený. Po hrách v Tokiu se nedokázal vrátit do špičkové formy. 

„Beru to s nadhledem. Chyběla mi vteřina nebo dvě, které na tom startu normálně mám. Je to tím, že toho tréninku bylo málo, i psychické rozpoložení před závodem bylo špatné,“ řekl Prskavec Radiožurnálu.

Před tím se totiž nevedlo zbývajícím dvěma Čechům. Hradilek jel pomalu a navíc dostal padesátisekundovou penalizaci za špatný průjezd dvacáté branky. Přindiš se s přehledem pohyboval na postupových místech, ale do jednadvacítky se nevešel celou hlavou a bylo po nadějích.

Jsem spíš kritik, říká Rohan o kajak krosu. Kvalifikace nové olympijské disciplíny čeká i Prskavce

Číst článek

Rozhodčí mu po zhlédnutí videozáznamu také udělili 50 sekund navíc. Přindiš byl mnohem zklamanější než Prskavec, protože na rozdíl od něj cítil možná životní formu. „Strašně mě to mrzí, je to hloupá chyba, která mě stojí účast ve finále a případně nějaký pěkný úspěch. Takhle odcházím dost zklamaný,“ posteskl si.

Galušková šestá ve finále

Jako jediná z české výpravy postoupila do finálových bojů Antonie Galušková. Předloňská juniorská mistryně světa Antonie Galušková postupovala ze druhé kvalifikační jízdy, takže jela v semifinále už jako pátá. Všechny branky projela čistě a neudělala výraznější chybu a dostala se do čela. Nakonec ji předjely jen čtyři ze zbývajících 25 závodnic.

Galušková ve finále skončila při své premiéře na seniorském mistrovství světa ve vodním slalomu šestá. Zvládla jízdu s jedním dotykem branky a od stupňů vítězů ji dělilo 3,39 sekundy. Pro titul si dojela Ricarda Funková, která navázala na olympijské zlato z Tokia.

Jan Suchan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme