Střela, kterou jsme v úterý odpálili, byla hypersonická, tvrdí KLDR. Kim se testu nezúčastnil

Severní Korea v úterý odpálila do moře nově vyvíjenou hypersonickou raketu, uvedla ve středu podle Reuters severokorejská státní tisková agentura KCNA. O vypuštění blíže neurčené střely z východního pobřeží KLDR informovala v úterý Jižní Korea. Japonsko později uvedlo, že šlo zřejmě o balistickou střelu, která spadla do moře u japonské výlučné ekonomické zóny.

Pchjongjang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se účastní vojenské přehlídky konané u příležitosti 73. výročí založení republiky

Během testu se ukázalo, že střela splňuje své technické specifikace včetně manévrovatelnosti a letových schopností oddělitelné hypersonické hlavice, uvedla severokorejská agentura KCNA | Zdroj: Reuters

KCNA podle agentury AFP vyzdvihla, že úterní test zbraně je „velkého strategického významu“ v době, kdy se Pchjongjang snaží „tisíckrát navýšit“ své obranné kapacity. Během testu se podle KCNA ukázalo, že střela splňuje své technické specifikace včetně manévrovatelnosti a letových schopností oddělitelné hypersonické hlavice. Severokorejský lídr Kim Čong-un se testu nezúčastnil, upřesnila agentura.

KLDR odpálila balistickou raketu. Velvyslanec zároveň kritizoval Spojené státy za nepřátelskou politiku

Číst článek

Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době, kdy byl proveden test zbraně, na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky” vůči Severní Koreji. USA odpálení střely odsoudily. Také Jižní Korea uvedla, že lituje odpálení rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala agentura AP. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Zkoušku balistické rakety provedla v polovině září rovněž Jižní Korea.

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a za svůj let na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že nejsou dostatečně přesné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme