Za čtvrtek přibylo v Česku 917 nakažených

Denní počet potvrzených případů koronaviru v Česku přesáhl 900, laboratoře jich ve čtvrtek odhalily 917. Proti středě bylo pozitivních testů o 183 víc, v mezitýdenním srovnání o 433. Průměrná týdenní incidence covidu v Česku vzrostla ze 33 na 37 potvrzených případů na 100.000 obyvatel, což je nejvíc od konce května.

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,24 z předchozích 1,15. Vyšší bylo naposledy 11. září. Nad hodnotou jedna znamenající zrychlování epidemie se drží od konce srpna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti. V polovině září se denní počty nakažených dostaly nad 500, toto pondělí nad 600, ve středu nad 700 a ve čtvrtek nad 900. Za celé září přibylo v Česku podle statistik téměř 13.000 případů, v srpnu to bylo necelých 6000.

Díky očkování a vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali, je ale nyní situace příznivější než při loňské podzimní vlně. Před rokem na konci září laboratoře potvrzovaly ze den téměř 3000 případů. V meziročním srovnání je situace lepší i v nemocnicích. V současné době je hospitalizovaných s covidem 219 lidí, z toho 35 je ve vážném stavu. Před rokem ležela v nemocnicích s covidem zhruba tisícovka lidí, ve vážném stavu jich byly dvě stovky.

Zemřelých s onemocněním covid-19 eviduje ministerstvo zdravotnictví podle aktuálních dat 30.475, ve čtvrtek uváděly statistiky o 16 zemřelých méně. Na tento týden připadá zatím devět zemřelých, na minulý 13. Loni touto dobou umíraly zhruba dvě desítky nakažených za den.

Incidenční číslo vzrostlo k dnešku téměř ve všech krajích. Vyšší než celorepublikový průměr má Praha, kde je incidence 55, následuje Moravskoslezský kraj v přepočtu s 52 případy a Jihomoravský, Jihočeský a Středočeský kraj, kde je incidence nad čtyřicítkou. Další kraje jsou pod celorepublikovým průměrem. Nejlépe jsou na tom Liberecký a Královéhradecký kraj s 12 případy za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 lidí.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno před 43 minutami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

před 55 minutami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Čína varovala Tchaj-wan. Snahy o nezávislost by prý skončily zkázou

Čína je připravená použít sílu, aby zastavila snahy o nezávislost ostrovního Tchaj-wanu, varoval ministr obrany Tung Ťün v neděli na bezpečnostní konferenci v Singapuru. Peking je podle něj také otevřený komunikaci s Washingtonem na vojenská témata. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy