Poslanci se sejdou k havárii na Bečvě a kvůli zmrazení svých platů

Poslanci se sejdou dnes dopoledne k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Odpoledne by na jiné mimořádné schůzi měli projednat vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. Jen několik dnů před sněmovními volbami by poslanci mohli debatovat i o aféře Pandora Papers, v níž figuruje také premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministerský předseda si podle mezinárodního týmu investigativních novinářů poslal v minulosti přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. Babiš pochybnosti kolem nákupu nemovitostí odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna.

Vyšetřovací komise k Bečvě zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i inspekce mají zprávu komise za zpolitizovanou.

U novely o zmrazení platů ústavních činitelů vláda ANO a ČSSD chce, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Pokud by se nynější zákonná pravidla pro odměny vrcholných politiků nezměnila, jejich platy by od ledna vzrostly zhruba o šest procent.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna úhyn ryb v řece Bečvě mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

před 6 hodinami

Joe Biden

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jens Stoltenberg

Je čas povolit Ukrajině útočit v Rusku, opět vyzval Stoltenberg

Členské státy Severoatlantické aliance (NATO) by měly zvážit zrušení omezení na používání jimi dodaných zbraní Ukrajině pouze na okupovaném území a povolit Kyjevu útočit jimi i na cíle v Rusku. V Praze to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, informuje agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Donald Trump

Vinen. Trumpa odsoudili ve všech bodech obžaloby

Porota newyorského soudu uznala ve čtvrtek exprezidenta USA Donalda Trumpa vinného ve všech 34 bodech obžaloby v případě uplácení výměnou za mlčenlivost a s tím souvisejícího padělání obchodních záznamů, informuje agentura Reuters.

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Fico mění nemocnici. Postřeleného premiéra vezou do Bratislavy

Více než dva týdny strávil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) po atentátu v péči banskobystrické nemocnice. Podle informací televize Markíza jej ve čtvrtek převážejí do Nemocnice svatého Michala v Bratislavě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy