Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zemanovi se přitížilo, sílily spekulace. Lékař ho prý chce zpátky v nemocnici. Ovčáček se zlobí

Aktualizováno -
5. října 2021
16:43
Autor: kal, simao - 
5. října 2021
12:29

Prezident Miloš Zeman musel opět do nemocnice? Tyhle spekulace rozlítily hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Můžete být v klidu, drazí,“ vzkázal na twitteru prezidentův mluvčí s tím, že je hlava státu v Lánech a pečlivě připravuje strategii na povolební vyjednávání. Jenže Deník N. přišel s opačnou informací - Zemana na zámku v Lánech navštívil jeho ošetřující lékař a doporučil mu návrat do nemocnice.

„Pan prezident, který v těchto dnech velmi pečlivě připravuje strategii v Lánech, se již teď nesmírně těší na povolební vyjednávání! Mimochodem, je dojemné, kolik novinářů a politiků z obou koalic projevuje zájem o zdraví pana prezidenta!“ uvedl v úterý na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Sílily totiž spekulace, zda hlava státu opět nemusela do špitálu. „Můžete být v klidu, drazí,“ vzkázal na sociální síti Ovčáček.

Mluvčí nemocnice: Prezident není hospitalizován

Podle informací Blesku se přitom pohybovali v Ústřední vojenské nemocnici, kam dle spekulací měl být Zeman opět dopraven, členové prezidentské ochranky. Hradní mluvčí však popřel, že by prezident opět musel do nemocnice.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v reakci pro novinky.cz uvedla, že prezident není a nebyl hospitalizován, a pokud by se tak v budoucnosti stalo, bude o tom nemocnice informovat formou tiskové zprávy.

Podle Deníku N., který se odkazuje na tři zdroje, navštívil Zemana v pondělí v Lánech jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral, který je zároveň šéfem střešovické nemocnice, a doporučil prezidentovi návrat na nemocniční lůžko. Hlava státu by prý měla podstoupit další vyšetření. „Pan profesor Zavoral je přepečlivý, má na starosti prezidentovo zdraví a uvědomuje si tu velkou zodpovědnost,“ cituje web jeden ze svých zdrojů.

Fámy ve Sněmovně

Aktuální zdravotní stav prezidenta řešili i poslanci ve Sněmovně. „Sem do Sněmovny dochází různé zprávy o tom, jaký je zdravotní stav prezidenta, jestli je, nebo není schopen si sednout, jestli je schopen vykonávat svoji funkci. To jsou fámy a právě proto, aby to nebyly fámy, tak Hrad musí říct, jak to je,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec STAN Petr Gazdík.

„Je zde veřejný zájem na tom, aby byl jeho zdravotní stav veřejnosti známý. Myslím si, že informace pro uklidnění veřejnosti by měla hradní kancelář zveřejňovat sama od sebe a ne pod nějakým tlakem,“ podotkl Pirát Ivan Bartoš.

„Šířit pomluvy o bližních, například o jejich zdraví, je velmi nebezpečné. Nikoliv pro pomlouvaného, ale pro pomlouvače,“ vzkázal v dalším příspěvku na twitteru Ovčáček.

Klaus na kontrole

Do ÚVN v Praze však dorazil v úterý Václav Klaus, kterého zastihl na místě i fotograf Blesku.

„Byl na kontrole,“ potvrdil Blesk Zprávám Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Exprezident byl z nemocnice propuštěn 1. října poté, co byl hospitalizován a léčen na urologii.

Exprezident Václav Klaus na kontrole v ÚVN v Praze (5.10.2021) Exprezident Václav Klaus na kontrole v ÚVN v Praze (5.10.2021) | Foto Blesk - David Malík

Nemocnici Zeman opustil naposledy 22. září

Zeman naposledy opustil Ústřední vojenskou nemocnici ve středu 22. září, kde byl od 14. září. Ačkoliv byl dle tvrzení Hradu pobyt plánovaný, zprávy o aktuálním zdravotním stavu hlavy státu zůstaly veřejnosti dva dny utajeny. 

Vyšetření neodhalila žádné problémy, které by Zemana ohrožovaly na životě. Prezident podle vyjádření absolvoval například sonografii a krevní odběry. „Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ stojí v jediném prohlášení, které Hrad zveřejnil ve čtvrtek s tím, že prezident ve špitále dokončí rekondiční pobyt, který zahrnuje i infuze. Lékaři mu mj. aplikovali draslík.

Video  Zdravotní stav prezidenta: Kolik toho máme vědět?  - Blesk TV, Mall TV
Video se připravuje ...

Během propouštění bylo zakázáno pořizovat fotografie či jiné záznamy. Jeden z novinářů byl dokonce za porušení tohoto nařízení vykázán z nemocničního areálu. Nakonec ale kolem jedenácté vyvezli hlavu státu ven a protokoláři Hradu povolili novinářům vyfotografovat mávajícího prezidenta. Ten odjel v doprovodu ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimíra Kruliše a první dámy Ivany.

Schillerová: Byl rád, že je doma

Zeman ale nezamířil domů, ale na naplánované schůzky. Hned v den propuštění měl domluvené setkání se strážkyní státní kasy Alenou Schillerovou (za ANO). „Byl hrozně rád, že je doma, to na něm bylo jednoznačně vidět. Říkal, že tam byl unavený, protože se nevyspal ve své posteli,“ uvedla po schůzce Schillerová. „Působil na mě velmi dobře, hlava mu myslela. Bylo vidět, že reaguje na všechny věci, ptal se aktivně,“ dodala ministryně, která prezidentovi podle svých slov nechala balík podkladů a grafů, které si chce Zeman prostudovat. 

O hodinu později se Zemanem jednal také šéf ODS Petr Fiala s poslancem Pavlem Blažkem. Druhý den se stihl sejít také s  ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Podepsal také několik zákonů. 

Jen šest dní od ukončení údajně plánované hospitalizace slavila hlava státu své 77. narozeniny. A ačkoliv nemohl kvůli klidovému režimu požívat žádný alkohol, od premiéra Andreje Babiše (ANO) dostal lahev koňaku. Pochutnal si ale na dvoupatrovém čokoládovém dortu.

„Děkuji za všechna krásná přání k narozeninám, moc si jich vážím. V Lánech jsem se dnes setkal s rodinou a nejbližšími spolupracovníky. Narozeninový dort byl skutečně originální. Udělal mi radost,“ napsal Zeman na svůj facebook a připojil fotografii cukrářského výtvoru. Dort byl ozdobený malinami a borůvkami. Nechyběla česká vlajka a figurka, která má zřejmě představovat jeho osobu.

Od posledního pobytu v nemocnici také stihl Zeman přivítat na zámku v Lánech maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbán strávil celý den jednáním s premiérem Babišem - zajeli spolu i do Ústí nad Labem. 

Návštěvu Orbán ukončil diskuzí se Zemanem o energetice a dopadu green dealu. „Prezident republiky se kriticky vyjádřil k plánům Evropské komise. Diskuse se vedla i o dopadech německých voleb na EU. Po ukončení setkání se maďarský premiér podepsal do Pamětní knihy zámku v Lánech,“ uvedl hradní mluvčí Ovčáček.

Šéf Senátu: Zeman by měl o svém zdraví informovat

Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) by měl Zeman o svém stavu informovat, především před volbami. „Byl bych velmi nerad, kdybychom se ho (prezidenta) nakonec museli oficiálně dotazovat. V okamžiku, kdy by se ukázalo, že pořád nevíme, jak to je, a bylo by to celé zahalené nějakou mlhou, tak jedna z variant, která je ve hře, je, že máme možnost se takto oficiálně dotázat. On nemusí odpovědět. Ale znovu říkám, že věřím, že to nebude potřeba, že se normálně ty informace dozvíme,“ uvedl předseda Senátu v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. 

„Náš právní řád neukládá, aby ustavní činitelé museli informovat o svém zdravotním stavu. Já za sebe říkám - a je to v souladu s usnesením komise pro Ústavu Senátu České republiky, že by bylo dobré, aby předtím, než (prezident) začne dělat taková zásadní rozhodnutí, která nás čekají, informoval o svém zdravotním stavu - buď prostřednictvím konzilia, nebo souboru lékařů, kteří řeknou, jak to vypadá,“ prohlásil Vystrčil dále se zmínkou, že Zeman nadále pokračuje ve svém pracovním programu.

keys ( 6. října 2021 03:54 )

JEN ABY NEMEL POZDE

keys ( 6. října 2021 03:53 )

NEUMI OBA HRAT CESTNE PRAKTKUJI NA TAJNO ZLO PRO SEBE

Heil_Babisch ( 5. října 2021 23:51 )

Jaká strategie?
Bývalý soudruh estébák a dnešní velkokapitalista Babiš bude po volbách opět premiérem. Bez ohledu na výsledek voleb soudruha Babiše opět jmenuje soudruh Zeman. Pokud nedostane důvěru sněmovny, tak jej soudruh Zeman jmenuje znova (už to tu bylo), třeba desetkrát po sobě. S nějakou ústavou a zákony si prostě opět bude vytírat (_!_). Jako obvykle.

borka30 ( 5. října 2021 23:39 )

To vypadá, že ta demo žumpka už zvládla i toho lékaře. Senát, Spolu, Pirstan se chovají strašně. Strašný boj o moc, neštítí se ničeho. Lidičky nevolte je. To už tu bylo a nebylo dobře.

OFF_LINE ( 5. října 2021 22:24 )

.
HITPARÁDA DISKUSNÍCH DE-BI-LŮ V PŘÍMÉM PŘENOSU POD ČAROU:
____­______­______­______­______­______­______­______­______­____

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa