Česko 1:0 Rakousko

‚Rozhodování Facebooku ohrožuje demokracii.‘ Whistleblowerka vystoupí před Kongresem

Frances Haugenová, bývalá produktová manažerka Facebooku v úterý vystoupí před americkým Kongresem, aby varovala před tím, co považuje za hrozbu pro celý svět. Text jejího projevu zveřejnil v úterý krátce po půlnoci na twitterovém účtu zpravodaj CNN Donie O'Sullivan. Haugenová se v neděli přiznala, že stojí za únikem interních studií Facebooku, které byly základem pro sérii investigativních článků listu The Wall Street Journal (WSJ).

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Haugenová se rozhodla vystoupit před Kongresem Spojených států, aby varovala před podle ní nekalými praktikami americké společnosti Facebook, která podle jejích slov upřednostňuje vlastní zisky před zastavením šíření nenávisti a rozdělování společnosti.

Interní studie, podle nichž má Instagram špatný vliv na děti, vynesla bývalá zaměstnankyně Facebooku

Číst článek

„Vedení Facebooku zná způsoby, jakými učinit Facebook i Instagram bezpečnější, ale tyto změny neprovede, protože upřednostňuje své obrovské zisky před lidmi,“ uvádí v proslovu a míní, že je potřeba, aby začal Kongres ve věci jednat.

Jako produktová manažerka působila Haugenová v různých technologických společnostech už od roku 2006. Po štacích v Googlu, Pinterestu, Yelpu ji zaměstnala i firma Facebook. 

„Díky práci ve čtyřech technologických společnostech, které vytvářejí rozdílné typy sociálních sítí, jsem byla schopna porovnat, jak každá společnost přistupuje a vypořádává se s různými výzvami, vysvětluje Haugenová.

Facebook je podle Haugenové ze všech nejhorší a rozhodnutí, která dělá, považuje jeho bývalá zaměstnankyně za hrozbu pro děti a mladistvé, pro veřejné bezpečí i pro samotnou demokracii.

„Přidala jsem se k Facebooku v roce 2019, protože můj blízký byl zradikalizovaný online obsahem. Cítila jsem povinnost se podílet na vytváření lepšího, méně toxického Facebooku.“

Facebook obnovil fungování svých aplikací. Šlo o jeho nejhorší výpadek od roku 2008

Číst článek

Haugenová popisuje, jak bývala během svého působení ve Facebooku svědkem toho, když americká společnost opakovaně řešila rozpory mezi upřednostňováním zisků a bezpečím jeho uživatelů. 

„Facebook neustále řešil tyto konflikty ve prospěch vlastního zisku. Výsledkem byl systém, který posiluje rozdělování společnosti, extremismus a polarizaci, a podkopává společnosti po celém světě,“ říká whistlerblowerka.

‚Děsivá pravda‘

„Věřila jsem, že to, co dělám, bylo správné a nezbytné pro všeobecné blaho. Vystoupila jsem, protože jsem poznala děsivou pravdu: skoro nikdo, kdo není ve Facebooku, neví, co se děje uvnitř Facebooku, uvádí Haugenová ve svém připravovaném projevu. Vedení Facebooku podle ní tají důležité informace před veřejností, před svými akcionáři, před americkou vládou i před vládami po celém světě.

„Dokumenty, které jsem poskytla, dokazují, že Facebook nám opakovaně lhal o svém vlastním výzkumu ohledně bezpečí dětí a o své roli v šíření nenávistných a polarizujících zpráv a o spoustě dalších věcech.“

Facebooku hrozí v Rusku miliardová pokuta. Nemaže obsah, který Moskva považuje za nezákonný

Číst článek

„Facebook se stal společností s majetkem v hodnotě jednoho bilionu dolarů díky tomu, že své zisky získal na úkor naší bezpečnosti a bezpečnosti našich dětí. A to je nepřijatelné,“ zdůrazňuje Haugenová.

Bývalá zaměstnankyně apeluje na Kongres, aby začal proti jednání americké společnosti jednat a nastavil mantinely, podle kterých by bylo možné vliv Facebooku regulovat. Řídit se podle starších pravidel a regulačních rámců o ochraně soukromí podle ní nebude stačit.

„Pokud bude Facebook nadále operovat ve tmě, nebude nikomu zodpovědný. A bude nadále činit rozhodnutí, která jdou proti všeobecnému blahu. Proti našemu všeobecnému blahu.“

Bývalá zaměstnankyně přirovnává problém k předchozím zákrokům Kongresu proti tabákovým výrobkům „Když se zjistilo, že tabákové společnosti skrývaly, jak tabák škodí lidem, vláda zakročila,“ argumentuje. „Vyzývám vás, abyste to stejné učinili i teď.“

Vytváření reality

„Právě teď si Facebook vybírá, jaké informace uvidí miliardy lidí a tím vytváří naše vnímání reality. I ti, kteří Facebook nepoužívají, jsou ovlivňováni radikalizací lidí, kteří ho užívají. Nad společností, která řídí naše nejhlubší myšlenky, pocity a chování je potřeba mít dohled,“ apeluje Haugenová v připraveném projevu pro Kongres.

„Facebook chce, abychom věřili, že problémy, o kterých mluvíme, jsou neřešitelné. Chce, abychom věřili ve špatná rozhodnutí. Chce, abychom uvěřili, že si musíme vybrat mezi propojením se s našimi blízkými online a mezi osobním soukromím. Že abychom mohli sdílet vtipné fotky našich dětí se starými přáteli, musíme být zaplaveni dezinformacemi.“

„Jsem tu dnes, abych vám řekla, že to není pravda. Tyto problémy jsou řešitelné. Můžeme mít bezpečnější a zábavnější sociální síť.“

Haugenová tvrdí, že Facebook disponuje nekonečnými zdroji, které by mohl využít, aby svou bývalou zaměstnankyni zničil. „Vystoupila jsem navzdory velkému soukromému risku, protože věřím, že stále máme čas konat. Ale musíme konat hned,“ uzavírá.

Šimon Vítek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme