Kancléř Mynář o Zemanově zdraví: Prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral navštívil v pondělí prezidenta Miloše Zemana kvůli poskytování zdravotní péče prezidentovi. Šlo o předem dohodnutou návštěvu, uvedla nemocnice. Kancléř Vratislav Mynář pro rádio Frekvence 1 odmítl spekulace, že prezidentův zdravotní stav je vážný.

Praha (Aktualizováno: 13:58 6. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman během prvního kola senátních voleb

Prezident Miloš Zeman během prvního kola senátních voleb | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ napsal Frekvenci 1 Mynář. Ve středu ho podle rádia čeká několik pracovních schůzek.

Mynář dodal, že schůzky Zemana se Zavoralem jsou pravidelné a konají se v podobném režimu asi rok.

Kancléřova slova potvrdil následně na twitteru i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček: „Pan prezident pracuje v Lánech, včera (v úterý) se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek.“

Pan prezident 🇨🇿 pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek.

08:50 – 06. 10. 2021

22 257

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) potvrdila, že její ředitel navštívil prezidenta v Lánech.

„V pondělí 4. října 2021 navštívil ředitel ÚVN, profesor Zavoral pana prezidenta v souvislosti s poskytováním zdravotní péče ÚVN panu prezidentovi. Šlo o předem dohodnutou pravidelnou návštěvu u pana prezidenta. Dle zákona o zdravotních službách nebude ÚVN informovat o skutečnostech souvisejících s poskytováním zdravotní péče pacientovi,“ uvedla ve středu mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Kancelář prezidenta selhala, tweetovat z bible nestačí. Zdraví prezidenta je věc veřejná, říká editor rozhlasu

Číst článek

O návštěvě Zavorala u Zemana v úterý informoval Deník N. S odvoláním na tři dobře informované zdroje napsal, že lékař prezidentovi doporučil, aby se vrátil do nemocnice a podstoupil tam další vyšetření.

Mluvčí nemocnice doplnila, že prezident není v současnosti ani hospitalizován. „Pokud by došlo k hospitalizaci pana prezidenta v ÚVN, informovali bychom o této skutečnosti,“ řekla Zinke serveru Seznam Zprávy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ráno hovořil se Zavoralem. „Mluvil jsem ráno s ředitelem Ústřední vojenské nemocnice a pan prezident je v pořádku. Nevím, jak to vzniklo, ale byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,“ řekl Babiš ve Slovinsku. Podle premiéra není v pořádku zpochybňovat prezidentovu schopnost vykonávat úřad.

Klaus, který Zemana při hospitalizaci v ÚVN v září navštívil, ve středu rádiu Impuls řekl, že prezidentovi „není do skoku“. „Že má určitě vážné zdravotní problémy a že s jeho stylem života, s tou skleničkou na straně jedné a s tou cigaretkou na straně druhé, že to určitě souvisí, to, myslím, ví každý malé dítě,“ řekl Klaus.

Zároveň v souvislosti s blížícím se povolebním vyjednávání a se jmenováním nové vlády vyjádřil názor, že „jestli má problémy s játry, a to asi má, ale nejsem lékař, se zdravým úsudkem to nemá nic společného“, dodal Klaus.

Informace o zdravotním stavu

Zdravotní stav prezidenta Zemana se podle úterních informací některých médií zhoršil, řešili jej i někteří poslanci.

Prezident byl po osmi nocích propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. V Lánech ho čekají tři setkání

Číst článek

„Do sněmovny dochází různé zprávy o tom, jaký je zdravotní stav prezidenta, jestli je, nebo není schopen si sednout, jestli je schopen vykonávat svoji funkci. To jsou fámy, a právě proto, aby to nebyly fámy, Hrad musí říct, jak to je,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec STAN Petr Gazdík.

Už v pondělí vyzval šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), aby prezident zveřejnil informace o svém zdravotním stavu.

„Považuji za správné, aby byla veřejnost ještě předtím, než pan prezident vstoupí do jednání o vládě, informována o jeho zdravotním stavu nějakým lékařským konziliem nebo souborem lékařů. Ti by řekli, že prezident je zdráv a je v kondici a není žádný problém, aby jednání absolvoval či koordinoval,“ řekl druhý nejvyšší ústavní činitel serveru Seznam Zprávy.

Rekondiční pobyt

Prezident Miloš Zeman strávil před dvěma týdny v Ústřední vojenské nemocnici osm nocí. Lékaři zjistili, že trpěl mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Pražský hrad označil pobyt v nemocnici za rekondiční.

Prezident Zeman v úterý ještě nemocnici neopustí. Program na středu ale Hrad neruší

Číst článek

Prezident od poloviny dubna absolvuje program na invalidním vozíku. Má dlouhodobě problémy s pohybem kvůli onemocnění nohou, léčí se s neuropatií. Kromě toho se Zeman potýká také s cukrovkou.

Ve vojenské nemocnici byl Zeman v posledních letech několikrát. Letos v lednu jej očkovali první dávkou vakcíny firem Pfizer/BioNTech proti koronaviru, poté ho čekala komplexní preventivní lékařská prohlídka. V polovině února pak dostal i druhou dávku vakcíny.

Loni mu ve vojenské nemocnici operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve v ní zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřovali sluch.

pj, ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme