Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ničivý útok na mešitu: V Afghánistánu zemřelo nejméně 50 lidí, zraněných je stovka

Aktualizováno -
8. října 2021
14:16
Autor: ČTK - 
8. října 2021
13:47

Nejméně 50 mrtvých a 140 zraněných si podle nové bilance vyžádala dnešní exploze, která otřásla šíitskou mešitou v severoafghánské provincii Kunduz. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje.

„Dnes odpoledne došlo v mešitě našich šíitských spoluobčanů k výbuchu, v jehož důsledku mnoho lidí zahynulo a mnoho utrpělo zranění,“ napsal předtím na Twitteru mluvčí vládnoucího hnutí Tálibán Zabíhulláh Mudžáhid.

Příčiny exploze, která nastala v době pátečních modliteb, zatím nejsou známy.

„Doposud jsme přijali 35 těl a přes 50 zraněných,“ řekl AFP pod podmínkou anonymity lékař z centrální nemocnice ve městě Kunduz, které je metropolí stejnojmenné provincie. „Klinika Lékařů bez hranic v Kunduzu přijala více než 90 zraněných pacientů a více než 15 těl. Další lidé přijíždějí,“ uvedl afghánský představitel organizace Lékaři bez hranic, který si rovněž nepřál být jmenován.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Od nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna byl Afghánistán svědkem několika útoků, včetně víkendového atentátu v kábulské mešitě. K některým z nich se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS).

Na Twitteru se objevil i záznam z místa těsně po výbuchu. Na zemi je krev a mrtvá těla.

Video  Útok USA na údajné teroristy ISIS v Kábulu: Zemřeli ale jen civilisté.  - Reuters/EFE
Video se připravuje ...

Citronel ( 8. října 2021 16:14 )

To by mělo být asi hodně smutné, těžko se mi bude usínat, stále na to budu myslet, snad to nebude mít vliv na události u nás, jen aby se kvůli té tragiderské události neodložily volby.

Zobrazit celou diskusi