Hamáček rezignoval na post šéfa ČSSD po volební porážce sociální demokracie

Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy ČSSD poté, co se strana nedostala do sněmovny. Složit účty a skončit chce na předsednictvu strany 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde má vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do sněmovny vrátila.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 19:00 9. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Důvodem jeho rezignace je neúspěch ČSSD v letošních sněmovních volbách | Foto: Říhová Michaela | Zdroj: ČTK

Voliči dali podle Hamáčka najevo, že si přejí pravicovou vládu a levice ve sněmovně zastoupena nebude. „Mrzí mě to, nicméně je to rozhodnutí našich občanů,“ řekl. Dodrží slib, že v čele sociální demokracie skončí, pokud se do sněmovny nedostane. „Na 25. října svoláme předsednictvo, já složím účet a skončím jako předseda ČSSD,“ řekl.

Hamáček poděkoval všem, kdo pro sociální demokraty hlasovali. Při sečtení 99 procent hlasů je ČSSD se ziskem 4,68 procenta pod hranicí vstupu do sněmovny. Poprvé za dobu samostatné České republiky se tak ČSSD nedostane do sněmovny. „Bohužel to o pár desetin uteklo,“ uvedl. Je tak logické splnit slib a skončit, dodal.

ČSSD se podle něj bude připravovat na komunální volby v příštím roce. „Moji následovníci se pokusí získat zpět důvěru,“ řekl. Poděkoval i týmu v čele ČSSD, nyní je ale podle něj třeba dát prostor někomu jinému. „Přeji si, aby sociální demokracie chytla druhý dech a za čtyři roky se do sněmovny vrátila,“ uvedl.

Hamáček je předsedou ČSSD od února 2018, ve funkci byl byl potvrzen v březnu 2019 a dubnu 2021. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela.

V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu. Loni neobhájila ani jeden z deseti mandátů v senátu a přišla také o nejvíce postů v zastupitelstvech krajů.

Další zkouška ČSSD

ČSSD zaplatila podle svého odstupujícího předsedy Jana Hamáčka volebním výsledkem část ceny za účast ve vládě. Strana podle něj tuto zkoušku, kdy skončila mimo sněmovnu, přežije. Svého nástupce, který by ho v předsednickém křesle mohl vystřídat, Hamáček doporučovat nebude.

„Sociální demokracie zaplatila část ceny za účast ve vládě, jakkoliv jsme prosadili spoustu pozitivního. Už jsme nestihli trend otočit jako koaliční partneři z hnutí ANO, kteří asi také úplně nesplnili to, co očekávali (ve volbách). Celá vláda zaplatila za poslední rok, takhle to vidím já,“ řekl Hamáček.

Podle něj ČSSD přežila za svou dlouhou historii mnoho zkoušek a přežije i to, že skončila mimo sněmovnu. Hamáček uvedl, že svého nástupce do předsednické funkce doporučovat nebude.

Míní, že strana má dostatek zkušených politiků. „Předám řízení strany tomu, kdo se rozhodne mě následovat,“ dodal. Na dotaz, co bude sám v příštích letech dělat, neodpověděl. „To nechte na mě. Já si teď hlavně odpočinu,“ uzavřel před svým odjezdem z Lidového domu končící předseda sociální demokracie.

,Sociální demokracie bude žít dál‘

Sociální demokracie bude žít po volební prohře dál, ale měla by vsadit na nové lidi, řekl náměstek mladoboleslavského primátora a bývalý předseda středočeské ČSSD Robin Povšík. Rezignace stranického vedení je podle něj namístě, ale neměla by být unáhlená.

„Je potřeba tomu dát nějaké týdny, aby se ta strana mohla poradit a mohla bez emocí o všech věcech jednat a vyjasnit si, jakým způsobem půjde dál,“ uvedl.

Podle Povšíka se nynějšími volbami totálně změnily poměry v České republice. „Přichází úplně nová éra a sociální demokracie na to bude muset reagovat. Jako určité varování jsem bral minulé krajské volby, kdy jsme ve středních Čechách také neuspěli,“ řekl Povšík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme