Miloš Zeman byl v neděli krátce po 13. hodině hospitalizován na oddělení intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice.

Prezident byl převezen z Lán v mobilní sanitce JIP krátce poté, co zámek opustil premiér Andrej Babiš, který dorazil na plánovanou schůzku se Zemanem.

Sanitku následoval vlastním vozem kancléř Vratislav Mynář a do Ústřední vojenské nemocnice přijely prezidentova manželka s dcerou. Před nemocnici také dorazilo několik policejních hlídek.

Ochranka se sice snažila novinářům zabránit pomocí plachty a paravanů, aby prezidenta po příjezdu do nemocnice spatřili, přítomní novináři ale popsali, že Zeman ležel na lůžku v bezvládném stavu a ošetřovatel mu musel přidržovat hlavu.

Diagnózu známe, tvrdí lékař prezidenta

"Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí chronické onemocnění, pro které je léčen," uvedl ošetřující lékař Miroslav Zavoral během mimořádné tiskové konference.

Zavoral vysvětlil, že nemůže zveřejnit přesný stav Miloše Zemana, jelikož si to prezident nepřeje.

"Diagnózu známe, jsme schopni zacílit léčbu," dodal Zavoral.

Zeman se do nemocnice vrací po třech týdnech

Miloš Zeman byl naposledy propuštěn z nemocnice před třemi týdny. Tehdy se začalo spekulovat, zda za stavem Zemana nestojí vážnější potíže, z Hradu ale jako důvody uváděli pouze dehydrataci a vyčerpání.

Teprve v pátek ráno mluvčí Jiří Ovčáček poprvé připustil, že je Miloš Zeman nemocný

"Nemoc se může stát každému. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to už je věk, stáří, to se prostě mohou některé neduhy objevit," sdělil mluvčí v Rádiu Zet. Dokud ale prezident nesvolí ke zveřejnění informací o svém zdravotním stavu, občané se budou muset spokojit s tím, co sdělil ošetřující lékař Zavoral.

Související články