Americký námořník čelí obvinění z prodeje údajů o jaderných ponorkách. Kupcem byl agent FBI v utajení

Americké úřady obvinily inženýra vojenského námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím, že se pokoušel předat informace o konstrukci amerických jaderných ponorek osobě, o které si myslel, že zastupuje cizí stát. Ukázalo se však, že dotyčný kupec vojenských tajemství je agentem FBI v utajení. S odvoláním na nedělní sdělení amerického ministerstva spravedlnosti o tom informují tiskové agentury.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova, v níž sídlí FBI, byla dokončena v roce 1975

Toebbe podle ministerstva loni v dubnu odeslal balíček s utajovanými údaji do neuvedené země, jejíž rozvědce nabídl své služby | Foto: Yuri Gripas | Zdroj: Reuters

Dvaačtyřicetiletý Jonathan Toebbe byl zadržen v sobotu v Západní Virginii spolu se svou pětačtyřicetiletou manželkou Dianou, když umístil paměťovou kartu do předem domluvené „mrtvé schránky“.

Byli obviněni z porušení zákona o jaderné energii, ze spiknutí a z vyzrazování utajovaných údajů. V úterý mají stanout před federálním soudem v Martinsburgu.

Toebbe podle ministerstva loni v dubnu odeslal balíček s utajovanými údaji do neuvedené země, jejíž rozvědce nabídl své služby.

Pomáhal jim prominentní návštěvník konzulátu a imám z Los Angeles. Co uvádí odtajněný spis k 11. září?

Číst článek

Později začal prodávat vojenská tajemství za desítky tisíc dolarů v kryptoměnách agentovi FBI, který se vydával za zahraničního představitele. Ministerstvo nesdělilo, za zástupce jaké mocnosti se agent FBI vydával.

Jednou Toebbe schoval paměťovou kartu s nahranými dokumenty o jaderných reaktorech ponorek do sendviče s burákovým máslem, který zanechal v „mrtvé schránce“, zatímco jeho manželka mu „dělala zeď“.

Dokumenty na kartě obsahovaly citlivé údaje o konstrukci, datech a výkonnostních charakteristikách reaktorů v ponorkách třídy Virginia. Jindy jinou paměťovou kartu schoval do balíčku žvýkaček.

Toebbe celkem dostal v kryptoměnách ekvivalent 100 000 dolarů (asi 2,2 milionu Kč), dodalo ministerstvo spravedlnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme