Zeman nemusí nikoho pověřit sestavením vlády. To se vžilo za Havla, říká komentátor

Prezident Miloš Zeman

Rozhovor s komentátorem Miroslavem Koreckým

Prezident Miloš Zeman nemá povinnost pověřit někoho jednáním o vzniku nové vlády. Ve vysílání CNN Prima NEWS to připomněl komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. „V Česku se to vžilo od časů Václava Havla, že někdo někoho pověřuje jednáním. Nic takového ale v Ústavě není,“ uvedl v pořadu Nový den. Ke vzniku vlády je však v každém případě potřeba, aby prezident jmenoval nového premiéra a na jeho návrh následně i vládu.

Korecký podotkl, že jednání koalic má rozhodně smysl. „Určitě, vzhledem k tomu, že prezident zřejmě stráví tři a více týdnů v nemocnici, nelze čekat, že by někoho oficiálně pověřil jednáním o vzniku nové vlády. Prezident k něčemu takovému nemá povinnost,“ uvedl.

Povinností prezident je jen jmenování nového premiéra. „Ta jednání, která tomu předcházejí, mohou probíhat i bez hlavy státu. A ona také probíhají. Hned první den po sečtení hlasů se sešly koalice a dohodly se na budoucím vládnutí,“ připomněl Korecký. Pro zahájení jednání o nové vládě není podle komentátora prezidenta zapotřebí.

„Andreji Babišovi také nic nebrání v tom, aby začal oslovovat politické partnery. Počáteční absence prezidenta nevznáší zásadní problém do jednání o nové vládě,“ dodal. Korecký hovořil i o komunikaci Hradu ve vztahu ke zdraví prezidenta.

„Způsob komunikace je hluboce pod standardem, na jaký jsme byli zvyklí za minulých prezidentů. Zeman nemá zájem na tom, aby se o jeho zdraví referovalo. Možná to souvisí s druhem onemocnění, které se zřejmě váže k ne úplně zdravému životnému stylu,“ myslí si. Přesto podle něj musíme rozhodnutí prezidenta respektovat.

Hrad nemá vysloveně povinnost referovat o zdraví hlavy státu. Pro zklidnění situace po volbách by však nějaké přidání v tomto ze strany Hradu určitě pomohlo,“ mínil

Tagy: