Mynář zaútočil na Vystrčila: Předvádí pokrytectví a chce Zemana zbavit pravomocí

Vratislav Mynář

Vyjádření Vratislava Mynáře k Zemanově stavu

Miloš Vystrčil (ODS) předvádí pokrytectví, jaké jsem v životě nezažil, zaútočil na šéfa Senátu veřejně hradní kancléř Vratislav Mynář. Prohlásil to v pondělí odpoledne na dlouho očekávané tiskové konferenci. Vystrčil se podle Mynáře chce jen zviditelnit, což povede ke zbavení prezidenta pravomocí. K tomu, v jakém je prezident zdravotním stavu, se Mynář ale detailněji nevyjádřil.

„Je to mediální hra, kterou vyvolal Vystrčil. Měla sloužit pouze jako vždy ke zviditelnění. Tolik pokrytectví, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil. Vede to jen ke zbavení jeho (prezidentových) pravomocí,“ uvedl Vratislav Mynář.

Reagoval tak na poslední vývoj situace kolem zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Senát si totiž vyžádal od Ústřední vojenské nemocnice, kde je Zeman hospitalizován, i od Hradu zprávu o prezidentově zdraví. Tu už šéf Senátu od nemocnice obdržel a zvažuje, co z dokumentu může zveřejnit.

Zeman nebyl v bezvědomí

Mynář se vyjádřil i k převozu Miloše Zemana do ÚVN, který proběhl v neděli 10. října. Záběry zpravodajského webu Novinky.cz prezidenta zachytily v bezvládném stavu. Mynář vyvrátil, že by byl prezident v bezvědomí.

„Kdyby tomu tak bylo, tak by asi měl na obličeji kyslíkovou masku a byl by napojen na přístroje. Nic takového nebylo,“ uvedl hradní kancléř.

Podle dřívějších slov Mynáře prezident během převozu pouze usnul. Jde o poslední záběry, kdy veřejnost prezidenta viděla. Od té doby je hospitalizován a o jeho zdravotním stavu se veřejnost dozvídá pouze kusé informace.

Zdravotní stav zahrnutý spekulacemi

Prezidentův zdravotní stav je tématem dohad a spekulací už řadu týdnů.

Prezidenta do nemocnice odvezla sanitka v neděli 10. října. Hospitalizace hlavy státu proběhla bezprostředně po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Lánech. Babiš tehdy odjel bez jakéhokoliv komentáře. Až o několik dnů později uvedl, že prezidentův největší problém je, že je oslabený a nejí. Bylo to den poté, co prezidenta v ÚVN navštívil šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Kvůli všem nejasnostem kolem hospitalizace i toho, jak Hrad dosud o zdravotním stavu prezidenta spíše neinformoval, než informoval, se začaly rodit mnohé spekulace. I proto se v posledních dnech objevují čím dál častěji požadavky, aby Babiš řekl, v jakém stavu prezident je. Bývalá ministryně pro lidská práva a lékařka Džamila Stehlíková dokonce prohlásila, že Zemana Babišova návštěva v Lánech zachránila.

Poslední informace, které ale Hrad dosud nepotvrdil, mluvily o tom, že prezident podstoupil transplantaci jater. Podle posledního vyjádření Hradu i rodiny je v péči lékařů na ARO a jeho léčba potřebuje čas. Prezident byl hospitalizován v ÚVN již dříve – podle Hradu šlo o tzv. rekondiční pobyty.

Tagy: