Možnou odpověď na to, z čeho alternativní dodavatel energií Bohemia Energy (BE) patřící manželům Haně a Jiřímu Písaříkovým splatí závazky svým zákazníkům, ale i například bankám, mohou dát nově prosakující informace z trhu.

Podle zdrojů Forbesu by totiž skupina, která minulou středu ukončila své podnikatelské aktivity a požádala Energetický regulační úřad o odebrání licencí, měla mít stále u svých dodavatelů nakoupený plyn i elektřinu za stovky milionů korun, které svým zákazníkům nedodala. A vzhledem k ukončení činnosti už ani nedodá.

„V létě nakoupili levnou elektřinu pro své zákazníky. Nyní na této elektřině mají zisk půl miliardy korun,“ uvedl Forbesu zdroj obeznámený s obchodní činností Bohemia Energy.

Že skupina stále sedí na objemu elektřiny i plynu, potvrdily v pondělí i zdroje Hospodářských novin, které hovoří o objemu ve vyšších stovkách milionů korun. Ty by mohly být použity na vyrovnání všech závazků Bohemia Energy.

Samotná skupina nechtěla otázky Forbesu na držení elektřiny či plynu komentovat. 

Ještě před týdnem byla Bohemia Energy s loňskými tržbami nad 23 miliardami korun největším alternativním dodavatelem elektřiny a plynu v Česku, minulá středa ale vše změnila.

Vydání Forbesu Zázrak

Tehdy společnost oznámila, že vzhledem k bezprecedentnímu vývoji na energetickém trhu končí svou obchodní činnost, a zároveň požádala regulační úřady o odebrání licence jednotlivých entit patřících do skupiny. Konkrétně jde o společnosti Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. 

Jediným fungujícím dodavatelem skupiny je tak v současnosti firma Amper Market, která vykupuje elektřinu od malých dodavatelů, jako jsou domácnosti nebo firmy, a přeprodává ji dál zákazníkům.

„Byli jsme asi jediní, kdo jeli normální trading. Zákazník si objednal určité množství energie, a to jsme mu nakoupili,“ vysvětloval minulý týden zakladatel Amper Marketu Jan Palaščák, který firmu před třemi lety prodal právě Písaříkům.

Ostatní alternativní dodavatelé fungují spíše tak, že nakupují energie od velkých elektrárenských a plynařských skupin nebo přímo na burze. Letošní extrémní růst cen elektřiny a plynu ale dostal do existenčních problémů zejména ty společnosti, které nenakoupily elektřinu s předstihem skrz takzvané forwardové kontrakty a musí ji tak letos kupovat na spotovém trhu za násobky loňských cen.

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Jenže se zákazníky mají nasmlouvané v rámci dlouhodobějších kontraktů dodávky za nižší ceny, a proto každý den odepisují ztrátu, minimálně do doby, než se aktuální ceny na trhu propíší do ceníků domácností.

Kromě Bohemia Energy tak už skončili menší alternativní dodavatelé jako Lumius, 123ušetři nebo na konci minulého týdně Kolibřík Energie dodávající elektřinu a plyn třeba junáckému projektu Skautská energie.

Klienti těchto firem si tak musí rychle hledat nového dodavatele, což pro ně znamená vyšší platby za elektřinu, jelikož nové smlouvy už budou zohledňovat čtyřnásobný růst ceny elektřiny a až desetinásobný růst ceny plynu na spotovém trhu v posledním roce.

Domácnosti na to mají půlroční polštář, po jehož dobu jim budou energie dodávat dodavatelé poslední instance, jako je ČEZ, E.ON, PRE, innogy a Pražská plynárenská. Firmy ale tuto možnost nemají.

„Institut dodavatele poslední instance není zaveden pro odběrná místa s roční spotřebou přesahující 630 megawatthodin. Zpravidla se jedná o větší firmy a průmyslové podniky,“ vysvětluje Pavel Dočekal, člen vedení skupiny GasNet odpovědný za právní a regulační záležitosti, s tím, že tito velkoodběratelé mají čas na změnu dodavatele pouhé tři dny.

„Pokud se jim v této lhůtě nepodaří uzavřít novou smlouvu na dodávky plynu, ocitnou se v režimu neoprávněného odběru a hrozí jim přerušení distribuce plynu demontáží měřidla,“ dodává Dočekal.

Otázkou nyní zůstává, proč Bohemia Energy nedodala všechnu „levnější“ elektřinu zákazníkům a co udělá se zbylým objemem elektřiny, kterou má u svých dodavatelů už z léta zaplacenou a na které dnes dle zdrojů realizuje zisk ve stovkách milionů korun.

Je dost možné, že tato nakoupená elektřina se stala pojistkou proti tomu, aby firma neskončila v insolvenci. A proto firma ukončila činnost ještě v době, kdy určitý objem energií stále vlastní a může jej zpeněžit na trhu. Jde totiž o jedno z mála jejích hodnotných aktiv.

Motivaci k vytažení Bohemia Energy ze zásuvky raději dříve nežli později zmínil i majitel Jiří Písařík v pátečním tiskovém prohlášení. „Pro utlumení činnosti jsme se rozhodli právě z důvodu, aby k insolvenci nedošlo a my mohli vyrovnat veškeré závazky,“ uvedl.

Mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná k tomu potvrdila, že skupina je připravena splatit všechny závazky jak svým zákazníkům, tak dodavatelům i bankám. Jestli se to ale opravdu povede, ukážou až následující týdny.