Státní zastupitelství dnes zveřejní další postup v kauze Čapí hnízdo

20.10.2021 6:30

Pražské městské státní zastupitelství by dnes mělo informovat o dalším postupu v kauze Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).

Státní zastupitelství dnes zveřejní další postup v kauze Čapí hnízdo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch původně měl do dnešního dne rozhodnout o návrhu policie na podání obžaloby. Babišovo stíhání je však nyní přerušeno, ve volbách na začátku října totiž obhájil poslanecký mandát, čímž nabyl znovu imunitu v plném rozsahu. Šaroch tak bude muset novou Sněmovnu požádat o Babišovo vydání.

Poslance ani senátora nelze podle Ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Sněmovna už Babiše ke stíhání vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen. Současné Sněmovně vyprší funkční období ve čtvrtek, v novém složení se poslanci poprvé sejdou 8. listopadu.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akt EU o svobodě médií: Spíš pravý opak. Novým heslem jsou „systémová rizika“

20:13 Akt EU o svobodě médií: Spíš pravý opak. Novým heslem jsou „systémová rizika“

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…