Ministerstvo chce, aby v některých krajích nosili žáci nad 12 let roušky i ve výuce. Plaga je pro testování

Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby v krajích, kde je epidemie covidu-19 nejhorší, nosily děti starší 12 let roušku i při výuce ve třídě. Novinářům to ve středu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Týkat by se to podle něj nyní mělo asi pěti krajů, neupřesnil kterých.

Praha (Aktualizováno: 12:44 20. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výuka na základní škole

Ministerstvo navrhne, aby lokálně nosily děti nad 12 let roušku i ve výuce (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Budeme navrhovat nošení respirátorů u dětí starších 12 let v těch nejpostiženějších krajích. V tuto chvíli je to asi pět krajů,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nárůst počtu případů covidu se oproti minulému týdnu zdvojnásobil. Prudce se zvyšují i úmrtí

Číst článek

Upřesnil, že mluví o nošení ochrany nosu a úst ve třídách. Ve společných prostorách škol je už nyní povinné. Podle Vojtěcha podobné opatření platilo také na konci předchozího školního roku.

Proti nošení roušek ve výuce pro děti nad 12 let včetně očkovaných se už v úterý postavil ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle něj by se ale mělo v regionech s horší epidemickou situací spíš obnovit testování.

Hlavní hygienička i vedení @Ministerstvo zdravotnictví nás naposledy včera ubezpečovali, že mají situaci pod kontrolou a opakovaně odmítli testování ve školách v místech s vysokou incidencí. Jejich dnešní nápad na nošení roušek ve výuce pro všechny (i očkované) děti od 12 let zásadně odmítám.

18:17 – 19. 10. 2021

58 1532

Podle Vojtěcha mohou lokálně nařídit testování ve školách krajské hygienické stanice, jejich ředitelům to podle ministra připomněla hlavní hygienička Pavla Svrčinová na pondělní poradě. Plošné testování nepodpořila klinická skupina, která je pracovním orgánem ministerstva, doplnil.

Opatření neuznávající protilátky proti covidu bylo v souladu se zákonem, rozhodl Nejvyšší správní soud

Číst článek

Testování v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel, o víkendu doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace kolem epidemiologa Petra Smejkala, která dříve byla poradním orgánem ministerstva. Testovat by se podle odborníků měli ale jen žáci a studenti, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půl roce covid-19.

Některá opatření proti covidu bude ve středu odpoledne řešit vláda. Jednání kabinetu má začít od 14.00, tisková konference se očekává po 15.30. Termín se ale může s ohledem na průběh jednání změnit.

Šíření nemoci covid-19 v Česku zrychlilo za jediný týden na více než dvojnásobek. Epidemie se nyní nejvíce šíří v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji. V sedmi krajích za poslední týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme