Vláda chce na rok osvobodit elektřinu a plyn od daně, oznámila Schillerová na twitteru

Vláda ve středu podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) schválila novelu zákona, která od 1. ledna umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu. Vládní návrh počítá se snížením po celou dobu následujícího roku. Schillerová snížení oznámila prostřednictvím svého twitterového účtu.

Praha (Aktualizováno: 15:23 20. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference hnutí ANO

Ministryně financí Alena Schillerová, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Schillerová zveřejnila informaci o snížení daně z přidané hodnoty u elektřiny a plynu na nulovou hodnotu na svém twitterovém účtu. Vládní návrh počítá se snížením po celou dobu následujícího roku. Návrh nyní míří ke schválení do Poslanecké sněmovny.

Nulové DPH na elektřinu a plyn již od listopadu 2021 ✔️ Právě jsem podepsala generální pardon, kterým reagujeme na prudký nárůst cen těchto komodit na světových trzích.

mfcr.cz/cs/aktualne/ti…

14:23 – 20. 10. 2021

5 70

S nulovou daní se počítá od začátku příštího roku, konkrétně přímo od 1. ledna 2022. Vláda tímto reaguje na stále se zvyšující ceny energií, které se netýkají pouze České republiky, ale celého světového trhu. Vláda je ale také kritizována za velké zásahy do státní kasy. Státní dluh se tímto krokem výrazně navýší.

‚Energošmejdi‘ využívají konce Bohemia Energy. Stížností na nabídky nepoctivých podnikatelů přibývá

Číst článek

Na elektřinu a plyn platí nyní sazba DPH 21 procent. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je přitom vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici.

Návrh musí schválit nová poslanecká sněmovna, ve které bude mít Babišovo hnutí ANO menšinovou pozici. Rozpor s evropskými směrnicemi chce premiér řešit na zítřejší schůzy Evropské rady. Mluvil jsem o tom s premiéry a předsedou Evropské rady, že tyto opatření musíme udělat. Musíme si pohlídat, že to bude pro občany, ne pro firmy, uvedl Babiš na tiskové konferenci vlády.

Žádost o prominutí daní poslala evropskému komisaři pro hospodářství pod zmocněním vlády právě Schillerová. „Chceme, aby povolili tuto dočasnou vyjímku z důvodu energetické krize, ve které se nacházíme,“ řekla ministryně.

Ztráta více než dvě miliardy

Osvobození od DPH u energií by mělo připravit veřejné finance měsíčně o 2,08 miliardy korun. V případě samotného státního rozpočtu jde o 1,3 miliardy korun. Veřejné finance celkově na DPH získaly letos ke konci září 323,6 miliardy korun, z toho do rozpočtu putovalo 208,7 miliardy korun.

Vláda už v pondělí odsouhlasila, že nulová sazba DPH na energie bude v listopadu a prosinci. Dočasné prominutí daně dovoluje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Odpuštění DPH je mimořádný úkon, který zatím ministerstvo financí využilo jen v případě respirátorů.

Pražská plynárenská zdraží plyn u části zákazníků, ceny se zvýší v průměru o 24 procent

Číst článek

Vláda zároveň v pondělí zmocnila ministryni financí k podání žádosti o aplikaci nulové sazby DPH k evropskému komisaři pro hospodářství a paralelně k jednáním s evropským výborem pro DPH o možnosti zavedení snížení sazby DPH pro dodání elektřiny a plynu.

„Nicméně z důvodů nutnosti reagovat na aktuální kritický stav v oblasti energií a jejich negativní dopad na domácnosti a malé podniky, je tato navrhovaná úprava předkládána, aniž by tato úprava na úrovni Evropské unie byla schválena," upozorňuje materiál.

ČTK, til Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme