V sobotu bylo nejvíc nakažených za víkend od března, počty hospitalizovaných rostou

V sobotu přibylo v Česku 2751 případů nemoci covid-19, nejvíc za víkendový den od 27. března. Aktuální nárůst počtu nakažených byl skoro o šestnáct set případů vyšší než předchozí sobotu. Výrazně přibývá také hospitalizovaných s covidem-19. Oproti předchozí sobotě stoupl jejich počet o dvě třetiny na 846, z toho 119 pacientů je ve vážném stavu. Za posledních sedm dní zemřelo 61 lidí s covidem-19, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí 45.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Ačkoli počty nově nakažených se dostaly na úroveň z konce letošního března, kdy v Česku doznívala předchozí vlna epidemie, množství hospitalizovaných je několikanásobně nižší než v březnu. Zatímco nyní je v nemocnicích asi 850 lidí s covidem-19, 27. března bylo hospitalizovaných přes sedm a půl tisíce. Ve vážném stavu byla tehdy téměř čtvrtina z nich, zatímco teď je v těžkém stavu 14 procent hospitalizovaných.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek již dříve uvedl, že nižší počty hospitalizovaných souvisí podle něj s očkováním a vysokou promořeností populace. Podle dat ministerstva nebyly tři čtvrtiny z nově nakažených za říjen očkované, z hospitalizovaných starších 16 let nebyly očkované zhruba dvě třetiny a ze zemřelých více než polovina.

Vytrvale v poslední době stoupá spolu s denními nárůsty množství nakažených také incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. K neděli stouplo ze sobotních 177 případů na 191.

Číslo už několik dní roste ve všech krajích i v Praze, v některých regionech se blíží ke třem stům. Nejvyšší je s 297 případy stále v Moravskoslezském kraji a nejnižší s 67 případy v Karlovarském kraji. Z okresů je incidenční číslo nejvyšší se 418 případy za týden na 100 tisíc obyvatel na Českobudějovicku a ke čtyřem stům se blíží také na Ostravsku.

Naopak reprodukční číslo mírně kleslo, ze sobotní hodnoty 1,96 se snížilo na 1,90. Sobotní hodnota byla nejvyšší přinejmenším od 1. října 2020. Reprodukční číslo uvádí, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný.

Více testů

Rostou i počty testovaných. V sobotu v minulém týdnu bylo provedeno zhruba 18 tisíc PCR testů a 33 tisíc antigenních, kdežto tento týden v sobotu asi 28 tisíc PCR a 33 tisíc antigenních testů.

Kvůli skokovému růstu počtů nově nakažených i přes zvyšování počtu testovaných stoupají podíly nově odhalených případů nákazy na počtu testů. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 4,34 na 6,93 procenta. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 8,96 na 14,96 procenta, což je nejvíce od 20. dubna.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno zhruba 1,73 milionu případů covidu-19. Zemřelo 30 615 nakažených.

Od loňského začátku očkování proti covidu-19 bylo v Česku podáno zhruba 12,07 milionu dávek vakcín a přes 6,05 milionu lidí bylo plně naočkováno. V posledních dnech denní počty očkovaných rostou. Za sobotu bylo naočkováno asi 7200 lidí, zhruba dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem o očkování několik měsíců prudce klesal.

Posílení pravomocí policie

Vláda plánuje projednávat novelu, která upravuje v souvislosti s epidemií koronaviru pravomoci státní i obecní policie tak, aby mohla pokutovat porušení protikoronavirových opatření na místě. Normu už jednou odmítl Senát a poslanci v červnu neměli dost hlasů, aby veto horní komory přehlasovali.

Policistům a strážníkům má dát norma obecné právo dodržování restrikcí kontrolovat a řešit porušení povinností jednotlivců, podnikatelů i firem pokutou na místě. Podle vládní novely by podnikatelům a firmám hrozily až třímilionové sankce za porušování omezení vydaných podle krizového zákona.

Senát předlohu zamítl už v lednu, zdůvodňoval to tím, že je horní hranice pokuty neúměrně vysoká a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady restrikcí. Poukazoval na to, že vládní opatření proti koronaviru byla přijímána prakticky každodenně a s mnoha výjimkami, a byla tím nepřehledná.