Věta, že Elon Musk má za sebou mimořádný úspěch, už s trochou nadsázky zlidověla, tenhle si ale žádá speciální oslavu. Jeho automobilka Tesla totiž v pondělí překonala hodnotu bilionu dolarů, tedy více než 22 bilionů korun, a on sám tak má podle Forbesu jmění ve výši 255,2 miliardy dolarů. To je asi 5,66 bilionu korun. Podnikatel se tak stal nejen současným nejbohatším člověkem planety, ale dost možná nejbohatším člověkem v historii vůbec.

Akcie Tesly v pondělí překonaly hodnotu 1024 dolarů za kus. Ještě v pátek přitom uzavíraly na 910 dolarech. Vděčí za to rekordní objednávce americké autopůjčovny Hertz, která v pondělí oznámila, že svou flotilu rozšíří o 100 tisíc vozů právě od Tesly. Pro Muska, který v Tesle vlastní jedenadvacetiprocentní podíl, to znamená, že hodnota jeho majetku stoupla od pátku o 25,6 miliard dolarů.

Musk se navíc stal nejbohatším člověkem v historii žebříčku nejbohatších lidí Forbesu. Ještě před dvěma lety přitom Forbes hodnotu jeho majetku odhadoval na 19,9 miliard dolarů, ani ne desetinu toho, co má na kontě dnes.

Ty doby jsou už ale dávno pryč a Elon se dnes může chlubit tím, že jeho jmění přesáhlo kombinovanou hodnotu šestého (spoluzakladatel Googlu Larry Page) a sedmého (CEO Facebooku Mark Zuckerberg) nejbohatšího člověka na světě.

Jeho „rival“ v závodu o post nejbohatšího člověka světa i v dobývání vesmíru, zakladatel Amazonu Jeff Bezos, za ním pak zaostává o skoro 62 miliard dolarů. Musk Bezose překonal v září a od té doby se jeho náskok prohlubuje. Aspoň ale svému konkurentovi popřál ke druhému místu: