Šokuje mě, jak automechanici nebo pekaři vedou s lékaři debatu o očkování, říká hejtman Kuba

Počty nakažených nemocí covid-19 se rychle zvyšují, během víkendu bylo odhaleno přes 4500 nových případů „Teď je důležité, aby se tato čísla nepřeměňovala v těžké stavy a hospitalizace na jednotkách intenzivní péče. To je mnohem důležitější než počet pozitivních,“ zdůrazňuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) a dodává: „V tuto chvíli si nemůžeme dovolit žádný lockdown, zavírání a nepouštění dětí do škol.“

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočeské očkovací centrum a předseda Asociace krajů a hejtman Martin Kuba (ODS)

Jihočeské očkovací centrum a předseda Asociace krajů a hejtman Martin Kuba (ODS) | Foto: Petr Lundák | Zdroj: MAFRA / Profimedia

„To odmítám a Jihočechům garantuji, že tohle už dělat nebudeme. Mít představu, že dostaneme nákazu na nulu, je nesmysl,“ upozorňuje s tím, že je třeba vyvážit opatření a svobodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

Kuba poukazuje na to, že v posledních dnech tvoří 40 procent nových případů děti a mladí lidé do 19 let věku, u kterých je nízké riziko komplikací. Významně se také projevuje očkování, zatímco u mladých lidí je proočkovanost asi 16 procent, u lidí nad 65 let je to 84 procent a tvoří tak jen šest procent nakažených.

„Lockdowny a omezování setkávání jsou u takto snadno přenosné respirační infekce velmi komplikované. Vyzkoušeli jsme si loni, jaké to nese sociální a ekonomické náklady, jsou obrovské. Nebo máme jednoduchý model, jak se chránit, a to je očkování. Lidstvo se bude muset naučit s koronavirem naučit žít,“ podotýká.

Česká povaha?

Kuba apeluje i na osobní odpovědnost obyvatel, ať už jde o nošení respirátorů, nebo poctivé kontroly bezinfekčnosti například v restauracích. Hejtman vyzdvihuje zahraniční příklady, jako je třeba Portugalsko, kde je už naočkováno 87 procent obyvatel a chystá se rušit omezení.

„Je otázka, jestli je to vždycky jen dobrou kampaní nebo do určité míry i vlastnostmi toho národa,“ poznamenává Kuba, který si odpor části společnosti k očkování nedokáže vysvětlit.

Lidé podle něj v záplavě informací z internetu ztrácejí schopnost rozlišovat informace a upadá odborná autorita. „Jako lékaře mě šokuje, jak s lékaři vedou o očkování debaty lidé, kteří jsou třeba automechanici nebo pekaři. S pocitem, že přesně vědí, jak to je,“ dodává.

Pozastavuje se ale i nad tím, že očkování zpochybňují také někteří lékaři. Přitom data jsou prý jasná a žádná jiná respirační infekce v posledních letech nevedla k tomu, že by došlo k přetížení nemocnic.

Mělo by být očkování povinné? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Jan Bumba, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme