Rusko hlásí další smutný rekord, za den zemřelo kvůli covidu 1106 lidí

V Rusku za poslední den kvůli covidu-19 zemřelo 1106 lidí, což je nejvyšší denní bilance od začátku pandemie. Informovala o tom agentura Reuters. Smutné rekordy ohledně počtu obětí v posledním týdnu padaly takřka denně, v sobotu hlásily úřady 1075 úmrtí, v pondělí pak jen o několik méně. Nakažených přibylo za poslední den přes 36.446, v pondělí to bylo téměř 38.000.

Ministr zdravotnictví Michail Muraško řekl, že počet nových případů infekce se v minulém týdnu zvýšil o desetinu. Kvůli těžkému průběhu covidu-19 se nemocnice aktuálně starají o 268.500 pacientů, obsazeno je kolem 90 procent lůžek. Ministr zmínil 13 regionů, kde je situace kritická a kde musejí zdravotnická zařízení nouzově přidávat lůžka, aby nápor nemocných vůbec zvládly.

"V současné chvíli je nemocnice zcela plná. Máme 540 lůžek a 490 pacientů na odděleních a 50 na jednotce intenzivní péče," řekl agentuře Reuters Roman Mironov, ředitel nemocnice ve městě Volžskij ve Volgogradské oblasti. "Většina z nich - 98 nebo 99 procent - je neočkovaných," dodal.

Podle odborníků vysoký počet úmrtí souvisí právě s nízkou proočkovaností, podle serveru Our World in Data je v Rusku plně očkováno zhruba 48 milionů lidí, tedy asi třetina obyvatel. Další vlnu pandemie proto mají pomoci zvládnout nové restrikce.

Prezident Vladimir Putin minulý týden oznámil, že od 30. října do 7. listopadu bude v zemi vyhlášeno neplacené pracovní volno. Zároveň vyzval gubernátory, aby jednali aktivně a v případě nutnosti přijali tvrdší opatření. Neplacené volno tak v šesti z 85 ruských oblastí začalo už v pondělí, další oblasti se přidaly dnes. Během období volna, které ruské úřady nenazývají uzávěrou (lockdownem), má být zavřená většina firem a obchodů, ale také školky, školy, tělocvičny nebo kulturní zařízení. Restaurace a kavárny mohou nabízet jen objednávky s sebou.

Hlavní město Moskva od čtvrtka zavede nejpřísnější uzávěru od června 2020 a otevřené zůstanou jen obchody se základními potřebami, jako jsou supermarkety a lékárny.

Epidemická situace se zhoršuje i na Ukrajině, kde za poslední den přibylo přes 19.000 nakažených. Ministerstvo zdravotnictví dnes uvedlo, že za uplynulých 24 hodin covidu-19 podlehlo 734 lidí, což je nejvíce za jeden den od začátku pandemie. Předchozí rekordní bilanci obětí zaznamenala země 22. října, kdy zemřelo 614 lidí.

Také Ukrajina se potýká s nízkým počtem očkovaných, všechny potřebné dávky vakcíny tam dostalo jen zhruba 16 procent ze 41 milionů obyvatel. Vláda se snaží situaci zvrátit například tím, že povinné očkování nařídila učitelům a dalším zaměstnancům ve veřejném sektoru a neočkovaným ztížila přístup do restaurací, na sportoviště nebo na veřejné akce. Podle agentury Reuters to nese ovoce - minulý týden dostalo očkovací dávku 1,5 milionu lidí, dvakrát tolik než o týden dříve.

Ministr zdravotnictví Viktor Ljaško dnes sdělil, že 94 procent všech hospitalizovaných lidí s covidem-19 je neočkovaných. "Nemocnice jsou přetížené. Všechny vás vyzývám, abyste se nechali očkovat. Tyto smutné statistiky můžeme a musíme zastavit," řekl.

Související

Olaf Scholz, Mark Rutte a Emmanuel Macron

Spory v EU kvůli Ukrajině. Macron je pro, aby mohla ostřelovat ruské území, Scholz mu oponuje

Západní spojenci ze Severoatlantické aliance mají dlouhodobě problém s tím, aby ukrajinské armádě povolili používat zbraně poskytnuté v rámci pomoci proti cílům na území Ruské federace. Téma dominovalo úternímu zasedání evropských ministrů obrany v Bruselu. Zatímco se například Francouzi a Estonci snaží stát za tím, aby Ukrajina mohla pálit na ruské území, Němci mají velké problémy. 

Více souvisejících

Rusko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Mark Rutte a Emmanuel Macron

Spory v EU kvůli Ukrajině. Macron je pro, aby mohla ostřelovat ruské území, Scholz mu oponuje

Západní spojenci ze Severoatlantické aliance mají dlouhodobě problém s tím, aby ukrajinské armádě povolili používat zbraně poskytnuté v rámci pomoci proti cílům na území Ruské federace. Téma dominovalo úternímu zasedání evropských ministrů obrany v Bruselu. Zatímco se například Francouzi a Estonci snaží stát za tím, aby Ukrajina mohla pálit na ruské území, Němci mají velké problémy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Do nominace na fotbalové Euro se dostali dva hříšníci z Belmonda, obránce Zima i nováček Červ

Zatímco pro hokejisty jejich svátek v podobě mistrovství světa v neděli již skončil, fotbalisté mají mistrovství Evropy v Německu teprve za dveřmi. Naplno vypukne 14. června, už nyní ale trenér české reprezentace Ivan Hašek přišel se seznamem 26 hráčů, kteří se budou moct probojovat do finální nominace na turnaj. Mezi hráči nalezneme třeba hned dva, kteří se nechvalně proslavili loni na podzim svou protáhnutou večerkou v olomouckém klubu Belmondo. Konkrétně se jedná o obránce Vladimíra Coufala a útočníka Jana Kuchtu. Asi nejpřekvapivějším jménem je pak nováček Lukáš Červ.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Kim Čong-un

KLDR se nevzdá projektu vesmírného průzkumu, vzkázal Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že KLDR se nikdy nevzdá projektu vesmírného průzkumu. Vojenské průzkumné satelity jsou podle něj klíčové pro národní sebeobranu proti nepřátelským hrozbám. S odvoláním na severokorejská média to uvedla agentura Reuters. 

před 9 hodinami

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

V Evropě prudce roste počet případů spalniček. V ohrožení jsou miliony dětí, varuje WHO

Počet případů spalniček v Evropě stále prudce roste, což ohrožuje miliony dětí, varovala na svém webu v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO) spolu s Dětským fondem OSN (UNICEF).  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy