Jaderná energie už nebude sprosté slovo. Evropa s ní počítá a je to zásadní zpráva nejen pro Česko

Evropská komise zřejmě už brzy navrhne zařadit jadernou energii mezi udržitelné zdroje, které přispívají k přechodu na takzvaně bezuhlíkovou ekonomiku. Náznaky, že se blíží tato rehabilitace jádra, se v posledních týdnech objevují stále častěji. Pro česko a mnoho dalších evropských zemí je to zásadní zpráva.

Celé se to děje na pozadí prudkého zdražování zemního plynu, v jehož závěsu jdou nahoru i ceny elektřiny. A také na pozadí obav, že jakmile dopadne toto kladivo plnou silou na domácnosti v evropských zemích, uvěří lidé snáz popíračům klimatických změn a obrátí svůj hněv proti opatřením zaváděným pod hlavičkou evropské Zelené dohody, která mají vést k omezení emisí skleníkových plynů a tak přispět k zbrždění nežádoucích klimatických změn.

Tón udala na čtvrtečním summitu lídrů sedmadvacítky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, když řekla, že vedle obnovitelných zdrojů, které bude EU primárně podporovat, „potřebujeme stabilní zdroj, tedy jádro, a během přechodného období zajisté plyn“. Pozorovatelé si okamžitě všimli, že „dočasné“ užívání předpokládala pouze u plynu, nikoli u jaderné energie. Komisařka pro energetiku Kadri Simsonová v úterý uvedla, že při přípravě příslušného návrhu bude komise „počítat s jadernou energií, stejně jako s plynem“. Do té doby bude prý dál jednat s experty, přičemž výslovně zmínila zprávu Společného výzkumného střediska (JRC) z letošního léta, která jasně vyzdvihuje jadernou energii jako nezbytnou pro dosažení klimatických cílů, jež si EU vytyčila.

Rozhodnutí o takzvané „taxonomii“, tedy seznamu klimaticky udržitelných zdrojů energie, učiní Evropská komise v listopadu. Členské státy ho budou moct zvrátit pouze kvalifikovanou většinou. Právě proto se očekává, že komise zařadí na seznam jak jádro, které má mnoho stoupenců, ale i odpůrců, a také zemní plyn, ačkoli ho von der Leyenová řadí do „přechodné“ kategorie a jde o fosilní palivo. Řada zemí, které odmítají jádro, nutně potřebuje plyn jako záložní zdroj energie. Komise zjevně počítá s tím, že se takto jaderný a protijaderný blok států vzájemně neutralizují a její návrh bude schválen.

Pokud k tomu dojde, můžeme očekávat silné reakce; na jedné straně asi ožije zájem o výstavbu jaderných reaktorů, která je dnes v EU podvázaná a doprovázená mnoha problémy. Bude to znamenat vítr do plachet pro průmysl, který se tím zabývá. Na druhé straně se už objevily náznaky, že bude na světových trzích zdražovat uran jako surovina pro jaderné palivo. Jakmile by se jádro objevilo na seznamu přijatelných zdrojů, velmi pravděpodobně by se otevřela možnost čerpat na investice či jiné potřeby s tím spojené také peníze z evropských zdrojů.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • K čemudrahý plyn dotlačil země, které jádro důsledně odmítají?
  • Jak se Evropa staví ke spekulacím s emisními povolenkami?
sinfin.digital