Podle jihokorejské rozvědky je Kim Čong-un zdravý

Podle jihokorejské rozvědky se vůdce Severní Koreje Kim Čong-un těší dobrému zdraví a snaží se posílit loajalitu obyvatel země vůči své osobě. Představitelé tajné služby to řekli při setkání se členy jihokorejského parlamentu, uvedla agentura AP.

V posledních měsících analytici zaznamenali, že vůdce KLDR výrazně zhubnul, což některé spekulace přisuzovaly zdravotním problémům. Podle rozvědky však za úbytkem hmotnosti stojí snaha Kim Čong-una zlepšit svou fyzickou kondici.

Na základě analýz fotografií a videí rozvědka usuzuje, že vůdce KLDR zhubnul zhruba o dvacet kilogramlů. Tomu, že Kim netrpí závažnými zdravotními problémy, podle tajné služby nasvědčuje skutečnost, že jeho veřejné aktivity v průběhu roku výrazně vzrostly. Od ledna vystoupil na veřejnosti během 70 dní, což je o 45 procent více než ve stejném období v loňském roce.

Podle jihokorejské rozvědky Kim Čong-un zřejmě čelí nejobtížnějšímu období během svého desetiletého působení v čele KLDR. Země se potýká hlavně s ekonomickými problémy, s omezenými dodávkami léků a dalšího zboží základní spotřeby a s růstem cen. Zahraniční obchod s hlavním partnerem Čínou klesl.

Podle analytiků se Kim snaží na tuto situaci reagovat posílením loajality Severokorejců vůči své osobě. Rozvědka poukázala, že z jednacího sálu vládnoucí strany nechal odstranit portréty svého otce a dědy, kteří řídili zemi před ním. V Severní Koreji se navíc začal používat nový termín "kimčongunismus", který odkazuje na ideologii současného vůdce.

KLDR dlouhodobě patří k nejuzavřenějším režimům na světě. Získat nezávislé informace o dění v zemi je velmi obtížné a častými zdroji jsou státní severokorejská média, zahraniční rozvědky či severokorejští přeběhlíci.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 46 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy