FORTUNA:LIGA - souhrn 13. kola: Slavia na dostřel Plzni

30.10.2021, 16:57, aktualizováno 31.10.2021, 19:58
Komentáře a souhrny
Slavia ve vyhroceném duelu zdolala početně oslabenou Plzeň, které se přiblížila na pouhý bod. Hned tři penalty viděli diváci ve Vítkovicích, kde se Sparta rozešla s Ostravou smírně. Mladá Boleslav přestřílela Hradec Králové. Jablonec i Pardubice si prodloužily mizérii. Slovácko poráží jednoho soupeře za druhým a do řady jeho obětí se zařadila i Olomouc...

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 2:0

31.10.2021 18:00

Góly: 65. Ondřej Lingr, 90+5. Michael Krmenčík

Už jsme si bohužel zvykli, že největší šlágry tuzemské nejvyšší soutěže se zpravidla nesou ve znamení zákopových válek na úkor ofenzivních oslav. To však Slavii nevadí, neboť klíčový duel s Plzní zvládla. A kupodivu bez výraznějších šrámů na těle hráčů.

V Edenu totiž o emoce rozhodně nebyla nouze. Sudí Pavel Franěk totiž už v úvodu poslal hosty do deseti, když vyloučil Radima Řezníka. Toho v závěru utkání ještě napodobili spoluhráči Luděk Pernica s Jhonem Mosquerou. Snažil se také domácí Michael Krmenčík, ten však "jen" za sebou spálil veškeré mosty, které vedly do Plzně.

Zmíněné vyloučení Řezníka se odehrálo již v 10. minutě poté, co pravý bek Západočechů nevybíravě sestřelil Ševčíka. Franěk obránci Plzně původně neudělil ani žlutou kartu, po poradě s kolegy u videa však nakonec vytáhl kartu červené barvy.

Jenže sešívaní si s výhodou jednoho muže navíc vůbec nevěděli rady. Za celou první půli si nevytvořili jedinou slibnou příležitost, místo toho protáhli brankáře soupeře Staňka pouze obránci Bah s Kačarabou. Lingr pak sice v 39. minutě vyslal tvrdou ránu, ovšem pouze z úhlu, odkud Staňka rozhodně nenachytal.

Ani zkraje druhé půle se mnoho nezměnilo. Plzeň se pochopitelně soustředila především na defenzivu, kterou Pražané nemohli překonat. Po hodině hry sice Olayinka vyhledal naskakujícího Masopusta, výsledná hlavička nicméně přeletěla břevno.

V 65. minutě se ale Slavia zničehonic dostala do vedení. Střelu Stanciua po rohovém rohu vyrazil Staněk jen před sebe k Lingrovi, jenž z dorážky rozjásal Eden. Ani poté nicméně neměli domácí klid. V 76. minutě se totiž po standardní situaci ocitl v slibné šanci útočník Západočechů Beauguel, ovšem zakončení mu příliš nevyšlo.

Tím naděje Viktorie víceméně vyhasly. Další příležitost už nepřišla, v 81. minutě navíc Pernica zajel do Plavšiće a od Fraňka viděl podobně jako Řezník červenou kartu. O necelých deset minut později neminulo vyloučení ani Mosqueru, jenž si nicméně o vyhazov do sprch koledoval celou druhou půli.

V samotném závěru pak zdecimované hosty ještě ztrestal Krmenčík. Někdejší hráč Plzně využil přihrávky od Stanciua, překonal Staňka a následně se rozhádal se všemi fotbalovými fanoušky na západ od Zbirohu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sparta Praha 2:2

31.10.2021 15:00

Góly: 50. David Buchta, 88. Daniel Tetour (pen.) - 31. Jakub Pešek, 72. Dávid Hancko (pen.)

Vyhecovaný duel mezi Baníkem a Spartou vítěze nepřinesl. Slezané se oproti předchozím zápasům proti rivalovi z Letné vzmužili, byli rovnocenným soupeřem, nakonec však na poslední chvíli zachraňovali bod za remízu.

První půle vyšla lépe hostům z hlavního města, avšak domácí krátce po změně stran srovnali krok. Poté rozjel velkolepou show hlavní sudí Ondřej Berka, jenž odpískal hned tři penalty. Dvě z nich kopala Sparta, přičemž proměnila pouze jednu, ta ale Letenské poslala do vedení. Nicméně Ostravané svou ojedinělou šanci z penaltového puntíku využili a body se mezi obě mužstva dělily.

Slezané hráli dobře již v prvním poločase, v úvodu se ale museli mít na pozoru. Již ve čtvrté minutě totiž vystrašil vítkovický stadion, jenž poslal dost vlažnou přihrávku na vlastního brankáře Budinského. Náhrada za indisponovanou jedničku Laštůvku ovšem nevděčnou situaci zvládla a před dotírajícím Peškem odkopla merunu do zámezí. Za dalších sedm minut si již Budinský připsal tradičnější zákrok, když rukavicemi vyrazil střelu Hancka z přímého kopu.

Poté už se začal vepředu ukazovat také Baník. Ve 13. minutě se po centru Ndefeho natahoval Buchta, avšak jeho zakončení (dost možná z ofsajd) se mezi tři tyče nevměstnalo. Nedlouho poté hlavičkoval ze slibné pozice Tetour, jenže na gólmana Sparty Nitu si nepřišel.

Po půlhodině hry ovšem domácí zmrazila inkasovaná branka. Ta se zrodila po hlavičkovém souboji Hložka a Pokorného, z něhož lépe vyšel první jmenovaný. Hložkova hlavička našla nabíhajícího Peška, jenž utekl Svozilovi a zakončením k tyči poslal Spartu do vedení. Těsně před odchodem do kabin ještě Pražané přečkali sehraný signál Baníku z rohového kopu, po němž Nitu provětral Kuzmanović.

Pět minut po přestávce už ale rumunský strážce svatyně lovil míč ze sítě, když nedosáhl na křižnou ránu Buchty po rychlém protiútoku. Letenští si vedení mohli vzít v 64. minutě, jenže zakončení Dočkala vykopl za Budinského zaskakující Fleišman. Vzápětí se na hosty zprvu usmálo štěstí, když se Hancko natlačil do vápna před Jurošku, jenž levého beka Sparta zezadu srazil k zemi. Nařízenou penaltu ale zahodil Dočkal, který nechal vyniknout Budinského.

Za pár már minut mohli Pražané složit reparát poté, co videorozhodčí odhalili Almásiho hru rukou před vlastní bránou. Tentokrát si penaltu vzal do gesce Hancko, který už nedal Budinskému šanci — 1:2. Baník se ovšem nevzdal a v 76. minutě měl obrovskou šanci na druhý gól, jenže Almási trestuhodně promáchl a pokus Ndefeho zastavil blok hráčů v rudých dresech stojící na brankové čáře.

Nutno říct, že si Slezané minimálně bod zasloužili. A tak nakonec trochu z milosti dostali rovněž příležitost v podobě pokutového kopu. Zakončení Álmasiho po chybě Nity sice Dočkal zablokoval, dle názoru arbitra Berky však zároveň útočníka Baníku fauloval. Následného penaltového úkolu se ujal Tetour, který poslání splnil a zařídil dělbu bodů.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 3:2

31.10.2021 15:00

Góly: 29. Samuel Dancák, 45. Ewerton, 78. David Douděra - 41. Jakub Rada, 51. Adam Vlkanova

Takhle Mladou Boleslav známe a takhle jí (možná) dokážeme i fandit. Středočeši se dostávají nejen do herní, ale také gólové pohody. S Hradcem Králové sice měli nemálo starostí, vedení si nicméně vždy vzali zpět a atraktivní mač nakonec opanovali výsledkem 3:2.

Ani jednou Boleslav v zápase neprohrávala, sama naopak více času tahala za delší konec. Poprvé od 29. minuty, kdy Ewerton na levém křídle nastartoval Dancáka. Slovenský středopolař zpravidla šance spíš připravuje, avšak zjevně se neztratí ani jako zakončovatel, neboť jeho oblouček přes hradeckého gólmana Fendricha by se útočníci mohli klidně učit.

Na úvodní branku odpověděli "Votroci" o dvanáct minut později. Rada ze standardní situace, kterou rozehrál z ostrého úhlu, zaskočil svého někdejšího spoluhráče Šedu - zkušený brankář nečekaně pustil balón za svá záda. Středočeši se však ke svému štěstí mohou spolehnout na Ewertona. Brazilský šikula rozjel těsně před přestávkou tango, během něhož zamotal hlavu několika hráčům soupeře a nenápadným zakončením po zemi způsobil u Fendricha další nával zloby.

Jenže Hradec se nevzdal. Po změně stran nejprve přežil úprk Douděry, jenž za sebou nechal kompletní defenzivu Východočechů, jenže na Fenrdicha si už kličkou nepřišel. V 51. minutě už "Votroci" sami udeřili. Pohlednou akci rozjel Rada přenesením hry na pravou stranu, odkud Hatazim z první vyhledal v pokutovém území nabíhajícího Vlkanovu, načež kapitán hostů napálil míč do svatyně domácích.

Boleslav nicméně udeřila ještě jednou. Dancák v 78. minutě vyhledal na zadní tyči nabíhajícího Douděru, jenž propálil Fendricha. Na Douděrovu trefu již Hradec odpověď nenašel. Hosté tak poprvé od konce září prohráli, přesto zůstávají v tabulce na solidním šestém místě. Za nimi již číhá Boleslav, která rovněž prožila úspěšný říjen.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Pardubice 1:1

31.10.2021 15:00

Góly: 10. Tomáš Čvančara - 30. Emil Tischler

Petr Rada stále nemůže Jablonec vyvést z výsledkového trápení. Zkušený kouč trvá na svých vyvolených, do změn v sestavě se pouští jen sporadicky, jenže stejně tak se nemění ani výsledky. V neděli Severočeši opět zklamali, neboť se slabými Pardubicemi pouze remizovali.

Zprvu se přitom zápas vyvíjel slibně. V 10. minutě si ideálně vyhověli útočníci Doležal s Čvančarou - první jmenovaný vrátil svému parťákovi míč povedenou patičkou, načež Čvančara s ledovým klidem poslal zeleno-bílé do vedení. Navíc nedlouho poté mohl Jablonec vést o dva góly, jenže Doležal po centru Pleštila selhal, když střílel na břevno.

A právě nevyužitá příležitost musela Severočechy hodně mrzet. Pardubice totiž v první půlhodině nic kloudného nevymyslely, přesto jako slepý k houslím přišly k vyrovnání. Před pokutovým územím domácím se zničehonic opřel do meruny Tischler, jehož pokus tečoval bránící Holík přesně k tyči. Gólman Hanuš, jenž jinak znuděně dřímal, se natahoval marně - 1:1.

To brankář Pardubic Boháč si na nedostatek vytížení stěžovat nemohl. A to zejména po změně stran. Nejprve zneškodnil únik Pleštila, jehož nastartoval Čvančara. Záhy to Jablonec zkusil vzduchem. Považanec vyhledal Doležala, ten hlavou přihrál Čvančarovi, jenže autor prvního gólu utkání ztroskotal na skvělém Boháčovi. A když na Doležala zívala po centru od Pilaře prázdná kasa, dokázal vytáhlý forvard netrefit prostor mezi třemi tyčemi.

Třešničku na obzvlášť kyselý dort položil v závěru Malínský, jenž z půli hřiště nachytal Boháče, avšak pozoruhodný pokus nakonec přistál na břevně. Pardubice si tak z Jablonce odvezly bod, samy však pořádně neví, jak k němu přišly.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 0:3

30.10.2021 18:00

Góly: 71. Petr Reinberk, 80. Rigino Cicilia, 90+4. Daniel Holzer

Slovácko se v Olomouci nějakou dobu hledalo, postupem času však našlo herní pohodu a trpělivě si dokráčelo pro tři body. Po dalším vítězství poskočili borci z Uherského Hradiště opět alespoň na čas na stupně vítězů, hanácká Sigma naopak pokračuje v trápení.

První poločas mnoho vzruchu nenabídla. V sedmé minutě si brankář Slovácka Nguyen snadno poradil s ránou Gonzáleze, za dalších deset minut se na druhé straně po nepřehledné situaci dostal k hlavičce Jurečka, jeho zakončení nicméně přeletělo břevno. Ve 30. minutě napřáhl z dálky Sadílek, avšak strážce domácí svatyně Macík neměl s přízemním pokusem mnoho starostí.

Největší šanci první pětačtyřicetiminutovky nakonec vytvořil hostující hráč, avšak nechtě pro hráče Sigmy. Kadlec totiž ve 38. minutě nešikovně prodloužil míč za sebe, kde číhal Hála, avšak křídelník Hanáků v závěrečné fázi nepřekonal Nguyena, který pohotově vyrazil proti útočícímu hráči a akci zmařil.

Po změně stran se taktovky chopilo Slovácko, avšak až na střelu Sadílka z 54. minuty, kterou Macík vyrazil na rohový kop, defenzivu Olomouce vážně neohrozilo. Po hodině hry naopak mohla zničehonic udeřit Sigma, hlavička Zifčáka po standardní situaci se nicméně mezi tři tyče nevměstnala.

V 71. minutě už vypukla gólová radost. Slavit mohli hosté, neboť po dlouhém autu Sadílka se do míče na hranici šestnáctky opřel Reinberk, za jehož volejem se Macík jen bezmocně ohlédl — 0:1. Podruhé lovil slovenský brankář míč ze své svatyně o devět minut později. Pohlednou akci na levé straně zakončili Kalabiška s Ciciliou: první jmenovaný nahrával, Cicilia pak balón nasměroval nechytatelně k tyči.

Závěr utkání už si Slovácko hlídalo. Zatímco fanoušci hostů již rozjeli vítězné pokřiky, hráči v bílých dresech drželi Hanáky daleko od Nguyena. Ve třetí minutě nastavení navíc svěřenci kouče Svědíka přidali třetí trefu, když zmatky v defenzivě Olomouce využil Holzer, jenž využil šťastného odrazu.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 1:2

30.10.2021 15:00

Góly: 38. Ondřej Mazuch - 2. Jan Matoušek, 90+3. Imad Rondić

Liberec sice v Teplicích ztratil vedení, v samotném závěru ale přece jen vybodoval tři body. Slovan díky šťastné brance Imada Rondiće pokračue v zestupu, "Skláři" si naopak vybrali smůlu a dál tápou.

Na úvodní zásah se nečekalo dlouho. Již ve druhé minutě provětral obranu Teplic Matoušek, jenž využil podklouznutí stopera Mazucha a následně i díky teči bránícího Hyčky překonal gólmana domácích Grigara — 0:1. Zaskočení Skláři se o odpověď pokusili v 17. minutě. Krunert našel centrem Rezka, ovšem nedůraznou hlavičku veterána bez potíží lapil brankář hostů Knobloch.

Ve 27. minutě se znovu předvedl Matoušek, který se na levé straně uvolnil k dalšímu zakončení, to však skončilo pouze v rukavicích Grigara. A tak za dalších jedenáct minut přišlo naopak na druhé straně vyrovnání. Po standardní situaci se míč příhodně odrazil k Mazuchovi, jenž se nerozpakoval a kulatý nesmysl uklidil z hranice pokutového území ke vzdálenější tyči. Knobloch skákal marně.

Po přestávce se dlouho nic zajímavého nedělo, až v 72. minutě chtěl zaváhání obránce Teplic Chlumeckého potrestat střídající Júsuf, tomu ale nevyšla klička na Grigara a z šance nic nebylo. Vzápětí hlavičkoval Júsuf nepřesně. Mnohem víc vášní vyvolala situace z 84. minuty, kdy Knapík nedovoleně zastavil unikajícího Nečase. A jelikož hráč domácích zmařil faulem vyloženou šanci, uviděl od sudího Zelinky rovnou červenou kartu.

Přímý kop po vyloučení Knapíka sice zazdil Faško, přesto se Liberec dočkal vítězné trefy. Ve druhé minutě nastavení se do sraženého pasu od Mikuly položil Rondić, jehož zakončení zapadlo k tyči za záda bezmocného Grigara.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Dynamo České Budějovice 2:0

30.10.2021 15:00

Góly: 37. David Tkáč, 59. Robert Hrubý

Zlín ukončil půst a po dvouměsíční pauze konečně zvítězil. "Ševci" na domácí půdě zaskočili České Budějovice, jehož obránci dvakrát nechtěně pomohli protivníkovi. Kaňku na tříbodovém zisku nicméně zbytečně udělal svým vyloučením Rudolf Reiter.

Dynamo zahájilo duel na Letné slibně, avšak v úvodu se zmohlo jen na náznaky šancí. To Zlín na nic nečekal a z první příležitosti zaměstnal gólmana soupeře Vorla, jenž musel vytěsnit ránu Čanturišviliho. Na druhé straně se v první tutovce zjevil Van Buren, ten ovšem poněkud odbyl zakončení a nepovedeným obloučkem si na brankáře Rakovana nepřišel.

Ve 37. minutě už se skóre měnilo. Vraštilův centr sklepl Poznar pro Tkáče, který i díky teči bránícího Talovierova překonal Vorla. Krátce po změně stran opět zakončoval Tkáč, jehož střela tentokrát přes blok nepřešla, rázem ale mohl skórovat Poznar, ten však selhal a nechal vyniknout Vorla. Za Budějovice ojediněle zahrozil Sladký, nicméně Rakovan jeho hlavičku vyrazil.

Těsně před uplynutím hodiny hry se rozběhl Hrubý, který své sólo ukončil až těsně před pokutovým územím, odkud vystřelil. Také druhý středopolař Moravanů využil šťastné změny směru, kterou tentokrát obstaral druhý ze stoperů Králik — 2:0. Nedlouho poté měl Hrubý méně štěstí, neboť zpoza vápna rozezvonil břevno. Povedený den ale Zlínu trochu pokazil Reiter, jenž se čtvrthodinu před koncem nechal hloupě vyloučit, když zezadu nesmyslně zastavil soupeře nebezpečným faulem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň13110223:1033
2.Slavia Praha13102132:1132
3.1. FC Slovácko13101225:1231
4.Sparta Praha1393132:1330
5.Baník Ostrava1272324:1523
6.FC Hradec Králové1354418:1919
7.FK Mladá Boleslav1352623:2117
8.Sigma Olomouc1344522:2116
9.Dynamo České Budějovice1343617:1915
10.Slovan Liberec1342711:1914
11.Fastav Zlín1341817:2813
12.Bohemians Praha 19051233617:2612
13.FK Jablonec1326511:2312
14.FK Pardubice1315716:248
15.FK Teplice13121010:265
16.MFK Karviná1104710:214
Zbývající zápasy
30.10. 15:00Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (422)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele