Testy na covid má většina Čechů dál zdarma. Platí za ně jen neočkovaní dospělí

Preventivní testy na covid-19 mají dál hrazeny z veřejného zdravotního pojištění více než tři čtvrtiny české populace. Ode dneška si podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví testy sami platí lidé, kteří jsou starší 18 let a zároveň nejsou očkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny nebo nemají potvrzení lékaře, že se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Z dat ministerstva zdravotnictví podle výpočtu ČTK vyplývá, že jde asi o 2,7 milionu lidí, tedy méně než čtvrtinu populace.

Testy, které nařídí lékař nebo hygienická služba jsou dál zdarma, stejně jako testování dětí. Celkově žije v ČR 10,702 milionu lidí, z nich 8,683 milionu jsou dospělí. Alespoň jednou dávku očkování dostalo 5,958 milionu z nich. Zbývá tedy asi 2,725 milionu lidí, kteří si testy ode dneška budou platit sami. Kolik lidí se nemůže očkovat ze zdravotních důvodů, data neuvádějí.

Výsledek testu, potvrzení o očkování nebo nákaze potřebují lidé podle ministerstva například pro návštěvu sportovních utkání nebo kulturních akci, památek, kadeřnictví a dalších služeb péče o tělo nebo ubytovacích služeb. Ode dneška potvrzení o bezinfekčnosti navíc kontrolují provozovatelé restaurací, dosud měli povinnost se prokázat jen zákazníci při kontrole hygienickou stanicí.

Celkově bylo od loňského února podle dat o testování provedeno přes 11,7 milionu PCR testů a 28,9 milionu antigenních testů, které jsou většinově používány právě jako testy preventivní. Zdravotní pojišťovny od začátku epidemie vydaly za testování téměř 16 miliard korun. Loni to bylo zhruba pět miliard korun, letos do září už skoro deset miliard. Kromě antigenních testů, které letos stály podle dostupných údajů pojišťoven více než 4,4 miliardy korun, přispívaly také letos na jaře firmám na samotesty jejich zaměstnanců. Šlo o více než 720 milionů korun.

Z celkového počtu 40 milionů testů bylo přes 29 milionů takzvaně preventivních, tedy udělaných na žádost testovaného. Dalších 6,34 milionu bylo testů z epidemiologických důvodů, tedy nařízených krajskými hygienickými stanicemi. Nařizují se například lidem, kteří byli v rizikovém kontaktu s někým pozitivně testovaným. Asi 3,62 milionu testů bylo diagnostických. Lékaři je předepsali proto, aby nákazu potvrdili, či vyloučili u lidí, kteří měli příznaky nemoci.

Preventivní testy odhalily celkově více než 219.000 nakažených. PCR testy celkově odhalily 854.000 pozitivních lidí, kteří měli příznaky, a 681.000 bez příznaků. U antigenních testů, které odborníci považují za méně přesné, šlo o 133.000 lidí s příznaky a 86.000 lidí bez příznaků.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Blinken nečekaně přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy