bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jedna noc, dva čtyřgóloví střelci! Bergeron a Nelson řádili, navazují na Havláta

5. listopadu 2021, 6:52

Patrik Czepiec

Je to v NHL přírodní úkaz hodný zjevení Halleyovy komety. Po šestnáctiletém strádání se během jediné noci našli dva čtyřgóloví snajpři. Historie soutěže poznává teprve 11. totožný případ, navíc pravidelnost statistiky velmi významně ovlivňují ranné začátky, kdy do roku 1929 přišlo pět těchto nadpozemských počinů. Ten zatím poslední pochází z dnešní noci a má ho na svědomí bostonský Patrice Bergeron a zástupce Islanders Brock Nelson.

Nestává se často, aby se jeden hráč zvládl čtyřikrát prosadit během jediného večera. Ale dva takové exempláře? To už je výjimka z výjimky! 

Čtyřnásobný držitel Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka Patrice Bergeron načal Detroit čistým hattrickem v přesilovce, čtvrtou trefu zaznamenal více než čtyři minuty před závěrečnou sirénou. Pokaždé mu asistenci věnoval Brad Marchand. Perlička? Zkušený kapitán doposud v sedmi zápasech neskóroval.

„Abych byl upřímný, v lize jsem dost dlouho na to, abych věděl, že góly prostě časem připlují,“ uvedl matador ve službách Bruins pro klubový web. „Má hra není postavená pouze na tom dávat branky. Snažíte se dělat maximum pro to, aby váš tým vyhrál, zaměřujete se na detaily. To ostatní už přijde samo.“

Zhruba ve stejnou dobu se v montrealském Bell Centre činil ještě jiný forvard, newyorský reprezentant Brock Nelson. Hattrick dovršil ve druhé třetině, vyhnal z brankoviště Jakea Allena a poslední zásah nasměroval 19 vteřin před koncem do prázdné klece. I když na čtyřgólového hráče čekali Isles šest let, Nelson zůstal v pozápasovém hodnocení skromný.

„Myslím si, že naše lajna hrála prostě skvěle, produkovala parádní akce,“ poukázal třicetiletý Američan na kolektivní úspěch. „U prvního gólu mi bekhendem luxusně přihrával Palmieri, pochvalu za předvedenou práci dnes zaslouží rovněž ‚Beau‘ (Anthony Beauvillier). I oni byli klíčem k tomuto představení.“

Nikdy jsem nic takového neviděl!

Když se fanoušci nad podobnými výkony udivovali naposledy, byl u toho i někdejší český reprezentant Martin Havlát. Ba co víc, v listopadu 2005 sdílel čtyřbrankovou radost dokonce s parťákem z Ottawy Danielem Alfredssonem. Společnými silami zdemolovali Buffalo výsledkem 10:4. Švédská ikona Senators komentovala osobní i týmový výkon mnohem otevřeněji než Nelson s Bergeronem.

„Můžeme být ještě lepší, zdaleka nejsme na vrcholu,“ upozorňoval tehdy Alfredsson. „Když hrajeme dobře jako tým, vystoupí také individuality. Jakmile jsem se dnes dostal do brejku, věděl jsem, že ho zvládnu proměnit.“

„Mým cílem je hrát s maximálním zápalem, což se tentokrát dařilo. Góly přicházely a s tím samozřejmě musím být spokojený,“ doplnil pro ESPN Martin Havlát. 

Jeho Ottawa nakonec v onom ročníku obsadila druhé místo tabulky, ale v play off pohořela už po druhém kole. Paradoxně vyletěla právě proti Sabres. Na unikátní výkon Havláta a Alfredssona nicméně příznivci Sens dodnes vzpomínají.

„Přiznám se, že jsem asi nikdy nic takového neviděl. Koukal jsem s otevřenou pusou, jak ti kluci sázejí jednu trefu za druhou. Bylo to jiné, úžasné… a rozhodně se to nestává často,“ popsal tehdejší atmosféru bývalý trenér kanadského klubu Bryan Murray.

Vůbec první čtyřgólové shledání pochází z konce prosince 1917, kdy střelecké hody naplno rozbalili pozdější členové Hokejové síně slávy Cy Denneny a Newsy Lalonde. Před necelými 104 lety pomohli k domácí výhře 9:2 ve prospěch Ottawy, respektive Montrealu. Kromě Havláta se žádný Čech a potažmo Slovák na podobně úspěšné jednozápasové „symbióze“ nepodílel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.