Plaga chce od Vojtěcha vysvětlení, jak má fungovat PCR testování žáků

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se obává toho, že ochrana škol před covidem-19 nebude v následujících měsících dostatečná. Není podle něj jasné, jak pro ně ministerstvo zdravotnictví zajistí PCR testování s výsledky z laboratoře, jehož využití v ohniscích nákazy avizovalo.

Vyplývá to z jeho dopisu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), který má ČTK k dispozici. Plaga v něm poukázal na to, že hygienici už v současnosti nestíhají trasovat kontakty nakažených a označil za nepřijatelné, aby se žáci testovali metodou PCR jen na běžných odběrových místech. Vojtěcha požádal o odpověď do úterý.

Na pondělí 1. a 8. listopadu schválila vláda testování žáků antigenními testy s výsledkem na místě, a to v okresech s výskytem nákazy nad 300 případů na 100.000 obyvatel za sedm dní. Pro první termín určila osm okresů, na nadcházející pondělí a 15. listopadu jejich počet zvýšila na 31 ze 77 okresů v ČR. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové ale antigenní testy často nezachytí bezpříznakově nakažené, což děti většinou jsou. Po 15. listopadu proto hygienici podle Svrčinové plánují testovat spíš jen žáky se symptomy či v ohniscích nákazy, a to především metodou PCR.

Podle Plagy ovšem není jisté, zda je v ČR pro PCR testování žáků dostatečná infrastruktura. Poukázal na to, že se epidemie rychle zhoršuje a mezi školáky je v mnoha okresech sedmidenní výskyt nákazy i přes 1000 na 100.000 obyvatel. "Obávám se proto, že ani v následujících kritických měsících nebudou kapacity PCR testování postačující a že školy a žáci nebudou dostatečně chráněni před nákazou covid-19," napsal Vojtěchovi.

Připomněl, že ministerstvo školství navrhovalo PCR testování žáků už v lednu. Ministerstvo zdravotnictví to ale dřív odmítalo s tím, že pro to chybí kapacity laboratoří. Vojtěch by proto podle Plagy měl osvětlit, jak se bude testování žáků metodou PCR organizovat v následující době.

Z dopisu také plyne, že ministr zdravotnictví informoval Plagu 6. září o záměru nasadit k testování ve školách mobilní odběrové týmy. Ministr školství ovšem nemá zprávu o tom, zda tyto týmy už fungují, kolik jich je, jaká je jejich průměrná denní kapacita a podle čeho se rozhoduje o jejich nasazení. Vzhledem k tomu, že by měly být hlavním nástrojem testování žáků škol, požádal Vojtěcha o zasílání pravidelných informací o rozsahu jejich využití.

"Za nepřijatelné považuji a důrazně odmítám to, aby byli žáci pouze odesíláni na odběry do stacionárních PCR odběrových míst, které nejsou regionálně dostatečně dostupné, zatěžují žáky a jejich rodiče časově náročným cestováním, omezují účast na prezenční výuce a rodičům nepřijatelně komplikují pracovní a další povinnosti," zdůraznil v dopise Plaga. V některých městech podle něj už nyní čekají školáci na termín PCR testu i pět dní. "Je evidentní, že odběrová místa jsou přeplněná a nemohou sloužit pro efektivní testování žáků," uzavřel.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství Adam Vojtěch (ANO) Robert Plaga

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči odklízí následky tragické srážky vlaků v Pardubicích. (6.6.2024) Prohlédněte si galerii

Video zachytilo vlakové neštěstí v Pardubicích. Rychlík zřejmě projel zákaz

Středeční tragickou srážku vlaků zachytila kamera, a to včetně ohlušující rány způsobené nárazem. Vlakovou nehodu nepřežili čtyři lidé, další desítky osob utrpěly zranění. Podle dosavadních zjištění Drážní inspekce rychlík projel zákaz. Policie se případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. 

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajinská armáda v noci zaútočila drony na Rusko

Ukrajinské ozbrojené síly v noci na čtvrtek drony zaútočily na ropnou rafinerii v Novošachtinsku v Rostovské oblasti na jihu Ruska i na sklad ropných látek v městské části Staryj Oskol v Belgorodské oblasti.

před 3 hodinami

Volby, ilustrační foto

Eurovolby poskytují dezinformátorům i hackerům možnost manipulace. EU má nástroje na zamezení cizímu vměšování

Volby do Evropského parlamentu jsou kvůli svému rozsahu velmi lákavé pro různé zájmové skupiny. Jejich prostřednictvím se mohou pokusit ovlivnit směřování politiky Evropské unie. Stačí k tomu ovlivnění voleb v jediné zemi, která může změnit celý rozhodovací proces v evropských institucích. Z Evropské komise ale zaznívá, že Unie má nástroje pro to, aby vměšování zabránila. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

UNICEF: Více než čtvrtina dětí na světě nemá co jíst

Více než jedno ze čtyř dětí mladších pěti let na světě žije ve "velké" potravinové chudobě, což znamená, že více než 180 milionům dětí hrozí nepříznivý vliv na jejich růst a vývoj. Oznámil to ve středu Dětský fond Spojených národů (UNICEF), informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Praha, ilustrační foto

V Praze žijí statisíce cizinců. Za pár let jich bude milion, ukazuje analýza

Počet cizinců v Praze dlouhodobě roste a podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) by mohl do roku 2050 dosáhnout téměř milionu. I když jsou Češi k příchodu dalších cizinců spíše zdrženliví, vedení města uvedlo, že Praha je na tento nárůst dobře připravena. Magistrát zdůraznil, že cizinci jsou pro město klíčovou pracovní silou.

před 5 hodinami

Ukrajinská armáda střeží své území (březen 2022).

Ukrajinští vojáci mohou mít děti i po smrti. Desetina těžkých zranění na frontě způsobí neplodnost

Ukrajinský parlament i přes některé kontroverze zvládl zajistit, aby mohli mít ukrajinští vojáci děti i v případě smrti nebo neplodnosti v důsledku zranění. Až desetina těžkých zranění na frontách ukrajinsko-ruské války totiž vede k neplodnosti. Nyní mohou vojáci uchovat svůj genetický materiál až po tři roky s tím, že je oplodnění možné i po jejich smrti. 

před 5 hodinami

Bitva o Normandii - pohled na Omaha Beach a vyloďovací dok.

Před 80 lety začala Operace Overlord. Spojenci se během Dne D vylodili v Normandii

Vylodění spojeneckých vojsk v Normandii bylo jednou z nejdůležitějších událostí druhé světové války. Před 80 lety, 6. června 1944, došlo k otevření hlavní část západní fronty a na pláži Omaha a dalších přidružených místech se vylodilo přes 150 tisíc spojeneckých vojáků. Tento den vstoupil do historie jako Den D, den, při kterém zemřelo na 20 tisíc vojáků na obou stranách konfliktu.

před 6 hodinami

Sídlo Světové zdravotnické organizace

Na ptačí chřipku zemřel první člověk, oznámila WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Jde o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka, uvedla tisková agentura AFP.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Odpouštím a varuji, říká Robert Fico ve svém prvním videu po útoku.

Fico je zpátky v plné síle a nastavuje kurz. Zklamání, říká Šimečka. Jsme tam, kde jsme byli před atentátem, přidal se Korčok

Podle předsedy opoziční strany PS Michala Šimečky bylo první vystoupení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentátu politickým zklamáním. Šimečka tvrdí, že Fico ve své politice nezměnil nic a že se zdá, že odmítl směřovat k sociálnímu usmíření. Toto prohlášení učinil jako reakci na premiérovo středeční vyjádření na sociálních sítích. Uvedly slovenské tiskové agentury.

včera

Jak zastavit válku v Pásmu Gazy? EU odstartovala jednání

Šéf diplomacie EU Josep Borrell oznámil v úterý, že oficiálně pozval vysoké diplomatické představitele Izraele k jednání o jejich vzájemných vztazích. Informaci přinesla agentura AFP s odkazem na Borrellovo vyjádření na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy