bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vejmelkův výbuch? Prostě pešek, zažili to i Belfour, Osgood nebo Markström

8. listopadu 2021, 14:37

Tomáš Zatloukal

Večer co večer držel arizonské Kojoty, čapal fantasticky. Pak ale stačily dvě rány a Karel Vejmelka se svěšenou hlavou opouštěl brankoviště. Po pouhých 59 sekundách víkendového mače se Seattlem. "Kdysi se mi stalo to samé, takže s Vejmelkou teď soucítím," zareagoval bývalý gólman a teď televizní expert Darren Pang. A není sám, koho potkal stejný osud jako českého brankáře. Vyprávět by mohl třeba Jose Theodore, vítěz Hartovy trofeje pro krále NHL za rok 2002.

Vejmelku vyhnaly na střídačku dvě největší ofenzívní hvězdy Krakenů.

Nejprve Eberle zaskočil třebíčského rodáka výjezdem zpoza klece, poté mu prostřelil lapačku Yanni Gourde. A bylo vymalováno. Že by byl kvůli tomu pětadvacetiletý nováček břídil? Ale kdepak! Vždyť i po hororovém zážitku má úspěšnost zákroků 91,3 procenta.

A hlavně, podobně smolný večer zažili i velikáni gólmanského řemesla. A to dokonce i v play-off. Tak třeba Eda Belfoura, člena Síně slávy, vyštvali ze svatyně v roce 1990 hokejisté St. Louis Blues a chicagský kouč Mike Keenan zuřil.

Blackhawks vystřídali Belfoura po pouhých 150 sekundách, obratu se nedočkali a padli 2:4. To Arizona o víkendu nevesele rozehraný mač otočila proti ligovým zelenáčům otočila, se Scottem Wedgewoodem mezi třemi tyčemi dokráčela k triumfu 5:4.

Wedgewood je čerstvou posilou Yotes, minulý týden si Kanaďana stáhli z listiny nechráněných hráčů. Vejmelka a Kořenář tak dostali dalšího konkurenta (k Ivanu Prosvětovovi). "Klepala se mi kolena," přiznal Wedgewood po obnonené premiéře za Desert Dogs .

Chytal senzačně," smekl před ním spoluhráč Lawson Crouse.

Je reálné, že se Wedgewood naskočí i příště, nicméně Arizona by neměla lámat na Vejmelkou hůl. A i jemu by mohlo pomoct vědomí, že stejný "den blbec" se přihodil třeba i Jacobu Markströmovi, současnému vládci NHL v čistých kontech (4).

To když měl před osmi lety zaskočit za zraněnou jedničku Floridy Theodora. "A skončilo to katastrofou," napsal tehdy zámořský tisk. Marod "Theo" chápal, co švédský benjamínek zrovna prožívá. Hořkou zkušenost sebral ještě ve Washingtonu. V play-off!

Osgood? Dvakrát za 33 dnů

Dvě branky ze dvou střel a následný marš na střídačky znají také Chris Osgood, Ilja Bryzgalov, Cam Ward, Niklas Bäckström, Sean Burke, Devan Dubnyk nebo Darcy Kuemper. A ten výčet by mohl pokračovat ještě dost dlouho.

Zajímavý je příběh Osgooda, trojnásobného vítěze Stanley Cupu.

Coby jednadvacetiletý novic za Detroit sbíral jednu výhru za druhou. Měl za sebou zrovna výtečnou partii s Chicagem a pak? Dva projektily od Washingtonu mu ukončily pobyt na ledě po necelých pěti minutách.

Ve vyřazovacích bojích jej o měsíc později potkalo to samé. NHL umí být krutá.

Smlsli si Žraloci ze San Jose, i díky přesilovkové kombinaci Sergeje Makarova s Igorem Larionovem. Larionov se o rok později stal Osgoodovým spoluhráčem a dvakrát se bok po boku stali šampiony.

Možná vás zajímá, zda někdo stihl dvakrát inkasovat, nesáhnout si na puk a mazat ven z brány rychleji než Vejmelka. Přece jen 59 sekund v podání dvojnásobného extraligového šampiona zní takřka nepřekonatelně.

Pak vězte, že Daniel Berthiaume to v roce 1994 dokázal. Po 39 sekundách byl z ottawské branky venku, dvakrát mu poslal puk mezi betony Pierre Turgeon, ofenzivní tahoun newyorských Ostrovanů. Odlišnost od Vejmelkova případu? Berthiaume nehrál od začátku.

Naskočil v 11. minutě a ve 12. už pouštěl Craiga Billingtona, tou dobou jedničku Sens, zpět na led. 

Průlet dějinami NHL uzavírá vzpomínka na Panga.

Psala se osmdesátá léta, když dnes velmi populárního glosátora hokejového dění za necelou minutu a půl od úvodního buly překonali Mario Lemieux a Paul Coffey. Dvě pittsburské hvězdy. Podobně jako Vejmelku dvě esa Seattlu.

Zkrátka když Pang psal svůj status na twitter, dokonale věděl, co se Vejmelkovi přihodilo. Sympaťák s lapačkou na pravačce nebyl první. Ani poslední.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.