Apple, Microsoft a teď i Alphabet. Do exkluzivního klubu dvoubilionových firem se připojil také majitel Googlu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

google-pichai

Foto: Google/CzechCrunch

Sundar Pichai, šéf Googlu a jeho mateřské firmy Alphabet

0Zobrazit komentáře

Apple, Microsoft a Alphabet. Delší výčet amerických firem, jejichž tržní kapitalizace historicky překonala dva biliony dolarů, při aktuálním přepočtu přes 43 bilionů korun, není. Zatímco Apple a Microsoft již této mety dosáhly před časem, mateřská společnost Googlu se přes ni poprvé vyšplhala začátkem tohoto týdne. Vůbec nejhodnotnější firmou světa je od října Microsoft.

Tržní kapitalizace technologického obra, který vede Satya Nadella, aktuálně dosahuje 2,53 bilionu dolarů. Apple na druhém místě ztrácí zhruba 60 miliard dolarů a třetí je právě Alphabet, jehož cena se nad 2 biliony vyšplhala během pondělního obchodování a nakonec skončila těsně pod ní. S ohledem na vývoj akcií i výsledků technologických firem lze však předpokládat, že ji brzy definitivně překoná.

„Je to jen číslo, ale domnívám se, že demonstruje, že to jsou vedoucí podniky,“ uvedla v rozhovoru pro agenturu Bloomberg analytička Kim Forrestová ze společnosti Bokeh Capital Partners. „Je to opravdu jednoduché – trh odměňuje jejich růst a jejich růstové vyhlídky vysokou tržní hodnotou,“ dodala.

Alphabet v poslední době těží z oživení výdajů na digitální reklamu a z růstu v oblasti cloudových služeb. Akcie podniku si od začátku letošního roku připisují zhruba 70 procent. Během dnešního obchodování se jejich cena vyšplhala až na rekordních 3020,69 dolaru za kus. Hranici jednoho bilionu dolarů tržní hodnota Alphabetu poprvé překonala loni v lednu.

Mateřská společnost Googlu, v jejímž čele stojí Sundar Pichai, minulý měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 68 procent na téměř 19 miliard dolarů. Její celkové tržby stouply o 41 procent na více než 65 miliard dolarů, takže překonaly očekávání analytiků.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy. Poptávka po službách podniku v poslední době roste, protože pandemie covidu přiměla lidi trávit více času na internetu. Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym