Mlejnek po nulovém vstupu: Porážka nám nastavila zrcadlo reality

Foto: Jan Beneš, Český hokej

13. listopadu 2021, 9:35

Jakub Mahr

(ÄNGELHOLM, od našeho zpravodaje) Česká reprezentace do dvacet let absolvovala ve čtvrtek večer první utkání turnaje čtyř ve Švédsku, právě proti domácímu mužstvu. Ze začátku zvládali čeští mladíci držet se Švédy krok, po inkasované brance a neproměněném trestném střílení však začali dirigovat hru domácí.

„Shrnutí zápasu je těžké, když tým prohraje 0:5. Myslím si, že ta porážka nám za ten průběh zápasu nastavila zrcadlo reality,“ hodnotí v kostce český kouč Karel Mlejnek.

Jeho svěřencům se nedařilo dostávat do šancí v útočné třetině. „Inkasovali jsme dvě branky po ztrátách na modré čáře, ve středním pásmu. Tam jsme nebyli dobří, musíme hru zjednodušit. Ctít pravidla modrých čar. Nedostávali jsme se do gólových příležitostí, nervali jsme se do šancí, do kterých se soupeř dostával,“ počítá trenér.

To bylo vidět hlavně od poloviny druhé třetiny, kdy Švédové za stavu 1:0 odskočili dvěma góly a nepouštěli český výběr do útoku. Ve třetím dějství se sice čeští mladíci zmohli na pár akcí, poměr střel na bránu 10:5 však ukázal na domácí převahu.

Po vysoké prohře proti domácímu týmu je jisté, že v zápase proti Rusku sáhne trenérský štáb ke změnám v sestavě. „Chceme určitě dát příležitost obráncům, kteří nezasáhli do hry. Což znamená jak Tomáš Machů, tak Ondřej Baláž nastoupí do utkání,“ uvádí Mlejnek.

„Co se týká útočníků, dostalo jich příležitost všech třináct, které máme k dispozici. Budeme přemýšlet i o tom, že dostane šanci i Michal Postava,“ konstatuje hlavní trenér českého celku na adresu druhého brankáře.

Soupeřův trenér Tomas Montén mohl být o dost spokojenější. „Byl to pro nás dobrý vstup do turnaje. Odehráli jsme těžký turnaj v srpnu v Česku. A také těžké přítelské zápasy ve Spojených státech. Je dobré získat první výhru. Myslím si, že jsme hráli poměrně dobře,“ říká švédský kouč.

Oponuje však Mlejnkově výroku o domácí převaze. „Myslím si, že zápas byl mnohem těsnější než samotný výsledek. V první třetině jsme si vytvořili několik šancí, ale nedokázali jsme je využít. Nepřestali jsme pracovat, a tak se nám podařilo zapsat dva góly v přesilovce,“ konstatuje domácí lodivod.

Hvězdou zápasu za Švédsko byl vyhlášen gólman Calle Clang, který vychytal čisté konto. V hledáčku všech ale jistě utkvěl i Daniel Ljungman, který se blýskl dvěma góly i asistencí. „Je to jeden z hráčů, které chceme zapojovat. Má dobrou střelu, je chytrý, takže často najde otevřené prostory. Je to dobrý start i pro něj. Doufám, že na tom budeme moci stavět,“ chválí mladého talenta trenér Montén.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz