Jeřábek si užívá roli otce a nové angažmá. V Rusku už jsem si zvykl, povídá

Foto: Jan Beneš, Český hokej

13. listopadu 2021, 10:14

Jiří Polášek

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Rázný bek se v extralize několik let proháněl po ledě v dresu Plzně. Z ní pak zamířil do Viťazu Podolsk, kde odehrál od roku 2016 tři sezony. Před aktuálním ročníkem Kontinentální hokejové ligy změnil angažmá a přesunul se ke Spartaku Moskva.

„Pořád je to Moskva, tak bych neřekl, že to byla velká změna. Člověk se akorát musí sžít s novými spoluhráči a trenéry,“ prozradil o novém angažmá.

Stěhování do nového klubu šlo ruku v ruce se změnou bydliště. „Ptal jsem se kluků, kteří tam hráli. Měl jsem informace například od Robina Hanzla a Lukáše Radila. Bydlím v Českém domě, na zápasovou halu to mám autem deset minut,“ pochvaluje si nový domov.

Přestože v historii Spartaku je zapsána velká československá stopa, v kádru pro tento ročník žádného spoluhráče z Česka ani Slovenska nemá. „V Rusku jsem sám už třetí rok. Zvykl jsem si na to. Rusky se domluvím, takže se necítím jako cizinec, v kabině se můžu bavit se všema normálně,“ prozradil.

Moskevský tým nehraje v nejideálnější formě. V tabulce je aktuálně na poslední postupové pozice Západní konference, za 28 zápasů nashromáždil 30 bodů. Výsledky jsou nevyrovnané, v posledních pěti zápasech Spartak čtyřikrát prohrál.

„Tabulka je našlapaná. Jsme schopni porazit silné soupeře, ale pak prohrajeme s papírově mnohem slabšími.“

„Výsledky jsou nahoru dolů. Tabulka je našlapaná. Jsme schopni porazit silné soupeře, ale pak prohrajeme s papírově mnohem slabšími. Výkony jsou nevyrovnané a těžko říct, čím to je,“ posteskl si.

Kromě role hokejisty ale Jeřábek nyní musí zvládat další, a to možná ještě složitější roli. Roli otce. Má totiž doma půlročního syna.

„Je to takové období, kdy se malý mění každý den. Zvládáme to suprově, teda hlavně paní je v tom skvělá, ale užíváme si to oba. Spartak je skvělá organizace. Zařídila všechny papíry, víza, a to co bylo potřeba, hrozně rychle. Jsem hrozně vděčný za to, že tam rodina může být se mnou.“

Na probíhajícím turnaji Karjala hraje v první obraně. Na sobě má „áčko“ a vedle sebe mladého obránce Davida Jiříčka z Plzně.

„David má v extralize odehráno dost zápasů. Tady je tempo o trochu jiné než v Plzni a o tom to je. Nabrat zkušenosti. Myslím si, že pokud tihle kluci jdou vidět a hrají dobře, měli by příležitosti přesně na těchto turnajích dostávat.“

Ve středu český národní tým sehrál úvodní utkání se Švédskem. To ale nedopadlo podle představ, když Češi čtyřikrát kapitulovali a trefili se až v závěru zápasu.

„Celkově bychom jako tým měli být více odvážní a tlačit do branky.“

„Celkově bychom jako tým měli být více odvážní a tlačit do branky. Kolikrát jsou šance z obyčejného nahození nebo dorážky. Chyběl nám klid na hokejkách, byli jsme zbytečně vyplašení. Pořád je to jen hokej. To bychom měli zlepšit,“ zhodnotil středeční utkání.

„Áčko svým způsobem vnímám. Když ho člověk dostane na dres, je jeho úkolem nějakým způsobem řídit kabinu a trochu tým usměrňovat,“ sdělil ke své roli v kádru.

Na olympijské hry do Pekingu se po dlouhé době vrátí hráči NHL. Český národní tým ale beku bude muset doplnit i hráči hrajícími v Evropě, protože jich v NHL nemá dostatek. Při spekulacích, kdo by mohl tým doplnit, padlo i Jeřábkovo jméno.

„Áčko svým způsobem vnímám. Když ho člověk dostane na dres, je jeho úkolem nějakým způsobem řídit kabinu.“

„Je hrozně těžké o tom mluvit. Bude rozhodovat aktuální forma a rozpoložení samotných hráčů. Trenéři mají hráče a různé vazby nasledované dlouho dopředu. Člověk to vnímá hlavně z médií, s trenéry o tom nemluvíme vůbec,“ přiznal.

„Je to ale sen každého, nejen hokejistů. Sen každého sportovce,“ odtajnil a přiznal, že ho láká o nominaci zabojovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz