16letý Mičkov zazářil, ale Rusové znovu padli. Švédy táhl Klingberg

Foto: Markéta Křížová

13. listopadu 2021, 15:15

Adam Bagar

Hokejisté Ruska neobhájí loňský triumf na Karjale. Po čtvrteční prohře 0:3 s Finskem nestačili ani na zatím stoprocentní Švédsko, kterému přes lakrosovou parádu Matveje Mičkova podlehli 2:4. Dva góly vstřelil Carl Klingberg.

Sborná před utkáním řešila menší komplikaci. Hlavní trenér Oleg Brataš musel z rodinných důvodů ocestovat z Helsinek domů, jeho povinnosti tak převzal asistent Sergej Zubov.

Ten v úvodní části sledoval švédskou převahu. Ta v čase 18:56 vyvrcholila vedoucí brankou Antona Bengtssona, který rychlou přihrávku Olofssona šikovně protečoval za Askarova.

Ve druhé třetině se už po 72 sekundách zaskvěl Matvej Mičkov. Ruská hvězdička ve svém druhém utkání za seniorský národní tým zaskočila Lindvalla "svou" lakrosovou parádou.

Mladičký supertalent předvedl stejnou akci už na dubnovém šampionátu hráčů do osmnácti let, teď se stal nejmladším střelcem v historii ruské reprezentace. V pouhých 16 letech.

Druhá třetina přinesla ofenzivní hokej. Zanedlouho vrátil Švédům vedení Carl Klingberg, za dalších 85 vteřin srovnal Arťom Galimov a divokých třináct minut zakončil Anton Lander.

Tři korunky vedly po druhé části 3:2, ale na startu třetí dvacetiminutovky se bránily. Uklidnil je až Carl Klingberg, jenž stál na konci parádní kombinace. Trefil se už potřetí na turnaji.

Hráči ve žlutých dresech už si, podobně jako ve středu proti českému týmu, náskok zkušeně pohlídali a po vítězství 4:2 prožívají nejlepší vstup do sezony za posledních deset let.

Švédsko se v nedělním severském derby popere o první místo na turnaji. Rusko tradičně na závěr akce poměří síly s Českem, které v sobotu od 17 hodin čeká pořádající Finsko.

Výsledek třetího utkání na turnaji Karjala:

ŠVÉDSKO – RUSKO 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 19. A. Bengtsson (F. Olofsson, Djoos), 24. C. Klingberg (Själin, Bromé), 35. Lander (Hansson, Själin), 47. C. Klingberg (Lander, Bromé) – 22. Mičkov (Muchamadullin, Arťom Galimov), 26. Arťom Galimov (S. Tělegin, Koromyslov).
Rozhodčí: Malmqvist, Ohlund – Lundgren, Björk (všichni Finsko).
Vyloučení: 3:1.
Bez využití.
Střely na branku: 27:16.
Diváci: 1 818.
Švédsko: Lindvall – Pudas, Tömmernes, Djoos, Djuse, Hansson, Själin – C. Klingberg, Lander, Bromé – A. Bengtsson, F. Olofsson, Holmberg – Viksten, Linus Johansson, Bristedt – Olofsson, J. de La Rose, Everberg. Trenér: Garpenlöv.
Rusko: Askarov – Smirnov, Nikišin, Jelesin, Muchamadullin, Koromyslov, S. Tělegin, Grudinin, Savikov – Raševskij, D. Voronkov, Těrtyšnyj – Mičkov, Arťom Galimov, Vovčenko – Chusnutdinov, Ponomarjov, Čibrikov – Čechovič, Guslistov, Svečkov. Trenér: Zubov.

Další program turnaje Karjala 2021

Sobota 13. listopadu:
17:00 Finsko – Česko (v Helsinkách)

Neděle 14. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (v Helsinkách)
16:30 Finsko – Švédsko (v Helsinkách)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz