Premiér v demisi Babiš přijel do nemocnice za prezidentem Zemanem. ‚Mám z toho velkou radost‘

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přijel do pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) za prezidentem Milošem Zemanem. Na twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Je první návštěvou, kterou umožnilo pondělní přeložení hlavy státu na jiné oddělení. V úterý se setká se Zemanem slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ve středu uchazeč o místo předsedy vlády Petr Fiala (ODS).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana

Andrej Babiš navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana | Zdroj: Twitter mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka

Podle zveřejněné fotografie přijal Zeman premiéra v sedě v křesle. Babiš má na návštěvu podle pravidel nemocnice půl hodiny. „Strávil jsem s ním 30min a mám z toho velkou radost,“ popsal dojmy ze setkání premiér v demisi na tiskové konferenci pro novináře.

Prezidenta přeložili na lůžko dlouhodobé péče. Zeman tak může přijímat návštěvy, má to ale pravidla

Číst článek

Premiér v neděli řekl, že se na setkání s prezidentem těší, protože se neviděli od 10. října, kdy byl Zeman převezen z lánského zámku do nemocnice. Od té doby spolu hovořili pouze telefonicky. I když byl prezident už minulý týden přeložen z jednotky intenzivní péče na rehabilitační oddělení, schůzky, s výjimkou rodiny a nejbližšího okolí, mu znemožnila zhoršující se pandemická situace, kvůli které nemocnice zakázala návštěvy na některých oddělení.

Schůzky s prezidentem

Díky pondělnímu přesunu prezidenta na lůžko dlouhodobé péče, může hlava státu opět přijímat návštěvy. Nicméně pouze v omezené míře a za přísněho režimu.

S politiky se může scházet podle pravidel, která platí i pro ostatní pacienty. Návštěva se tak musí prokázat platným očkováním, proděláním nemoci covid-19 nebo platným testem. Dále musí mít nasazený respirátor nebo roušku. Setkání nesmí trvat více než 30 minut a v jeden moment u pacienta mohou být maximálně dva lidé.

Dá se předpokládat, že Zeman bude s Babišem kromě svého zdravotního stavu mluvit o povolební situaci. Prezident chtěl předsedovi hnutí ANO, které získalo ve volbách nejvíce poslaneckých mandátů, dát možnost sestavovat vládu, ten to ale odmítl. Na vytvoření společného kabinetu se totiž již dohodli zástupci koalic Spolu a PirSTAN.

V minulosti se Zeman s Babišem setkávali pravidelně jednou za měsíc při večeři na zámku v Lánech. Pondělní schůzka se koná před večerním jednání vlády, která probere mimo jiné opatření spojená s řešením aktuální pandemické situace.

ČTK, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme