Zeman by měl zůstat v nemocnici, jmenovat Fialu v Lánech by mohl, tvrdí Zima

Prezident Miloš Zeman by měl zůstat v péči Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), aby nabral síly, řekl České televizi (ČT) šéf jeho lékařského konzilia Tomáš Zima. Připustil, že Zeman by mohl nakrátko opustit nemocnici, aby jmenoval Petra Fialu (ODS) premiérem. Jmenování Fialy předsedou vlády by se podle něj i Zemana mělo odehrát 26. listopadu na zámku v Lánech.

Zeman předpokládá, že propuštěn z ÚVN bude během několika dnů, řekl ve středu v krátkém rozhovoru pro televizi Nova. Uvedl, že z nemocnice odjede do Lán, kde bude přijímat kandidáty na ministry ve Fialově vládě.

Zima uvedl, že o prezidentově zdravotním stavu mluvil s dalším členem konzilia, Zemanovým ošetřujícím lékařem a ředitelem ÚVN Miroslavem Zavoralem. "My se domníváme, že pan prezident by ještě hospitalizaci potřeboval," řekl. Pokud bude Zemanův stav stabilizovaný, je možné podle Zimy mít propustku na den nebo na odpoledne do domácí péče. "Jestli to bude v Lánech nebo na Pražském hradě, třeba k některým ceremoniálním úkonům, je to samozřejmě možné," dodal.

Pokračování péče v nemocnici je podle Zimy potřebné, aby prezident zesílil. K takovému stanovisku není potřeba svolávat celé Zemanovo lékařské konzilium, které se pravděpodobně sejde za dva až tři týdny, řekl.

"Nemám informace, jak je zajištěna péče v Lánech," podotkl Zima. To je podle něj otázka na Kancelář prezidenta republiky. Pečovat o prezidenta mimo nemocnici by podle Zimy měly zdravotní sestry pod lékařským dohledem, který by ale nemusel být celodenní.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění, původně byl na klinice intenzivní medicíny. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu.

V pondělí byl Zeman přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. Mohou trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie. V pondělí za Zemanem dorazil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), v úterý jej navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ve středu Fiala.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

včera

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

včera

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

včera

včera

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

včera

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy