Slovensko eviduje enormní nárůst nově nakažených

Denní přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 na Slovensku v pátek poprvé od začátku pandemie překročil devítitisícovou hranici. Národní centrum zdravotnických informací dnes oznámilo, že za uplynulý den přibylo 9171 infikovaných. Ke kritické třítisícové hranici se v zemi těsně přiblížil údaj o vytížení covidových lůžek.

Národní centrum informovalo, že téměř 71 procent z nově nakažených nebylo očkováno ani jednou dávkou protikoronavirové vakcíny. Laboratoře v pátek prověřily celkem 27.267 vzorků PCR testů, z nichž bylo pozitivních 33,63 procenta.

Předchozí maximum denních přírůstků infikovaných zaregistrovali na Slovensku v úterý, kdy testy odhalily 8342 případů nákazy. Celkový počet osob, u nichž PCR testy potvrdily koronavirus, podle národního centra do dneška vystoupil na 602.413.

Za pátek přibylo ve slovenských nemocnicích 52 lidí s nemocí covid-19, kterou právě nový typ koronaviru vyvolává. Celkový aktuální počet takovýchto hospitalizovaných pacientů se zvýšil na 2997 a o víkendu podle všeho překročí hranici tří tisíc, kterou ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský už dříve označil za kritickou v souvislosti se zajištěním zdravotní péče. Na jednotkách intenzivní péče nyní leží 268 nemocných, z nichž 256 potřebuje podporu umělou plicní ventilací.

V souvislosti s covidovým onemocněním v pátek na Slovensku zemřelo 37 lidí. Celkově v zemi evidují 13.818 těchto úmrtí.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Slovensko

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Volby do Evropského parlamentu startují. Vše, co potřebujete vědět

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou dnes ve 22:00 a otevřou se opět zítra ráno, výsledky se ale lidé zítra nedozví.

před 4 hodinami

Glen Powell ve filmu Vrah naoko.

RECENZE: Inteligentní romantická komedie staré školy. Vrah naoko hledá lásku v kruhu zločinu

Na loňském festivalu v Benátkách v nesoutěžní sekci odpremiérovala černohumorná romance Vrah naoko. Posléze obrazila několik dalších festivalů, do široké distribuce se však dostává ve streamingové podobě až teď. Práva totiž zakoupil Netflix a rozšířil tak svůj katalog o jedno z nejpovedenějších soudobých děl svého žánru, ačkoli se film mnoha motivy obrací do minulosti.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Ukrajina údajně zaútočila na Luhansk raketami ATACMS

Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo ukrajinskou armádu z útoku na město Luhansk v okupované části Donbasu na východě Ukrajiny, přičemž prý použila Západem dodané střely ATACMS. Zranění utrpělo nejméně 20 civilistů, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na resort obrany.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

První se výsledky voleb do EP dozví noční sovy. Sčítat se začne až v neděli v noci

Spolehlivé výsledky voleb do Evropského parlamentu se dozvíme patrně až v pondělí brzy ráno. Sčítání začne ve 23:15 SELČ poté, co se uzavřou volební místnosti v Itálii. Všude v Evropské unii se musí sčítat ve stejnou dobu. Stoprocentní jistotu nelze mít ani v exit polls.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy