SPD nepodporuje nouzový stav, kabinet ho podle Okamury v minulosti zneužil

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodporuje vyhlášení nouzového stavu, které chce dnes kvůli epidemii covidu-19 podle serveru iDNES.cz navrhnout vládě ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Zástupci koalice Spolu s Piráty a Starosty zatím návrh nekomentovali.

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová dnes ČTK napsala, že nemá bližší a úplné informace k zamýšlenému kroku, proto ho nemůže komentovat.

Vláda ANO a ČSSD v minulosti nouzový stav zneužila, plošná opatření a lockdowny, ke kterým ho využívá, navíc nevedou k cíli, sdělil ČTK předseda SPD Tomio Okamura.

"Nemáme žádné bližší a úplné informace k zamýšlenému vyhlášení nouzového stavu - z jakých konkrétních důvodů a na jak dlouho by jej vláda Andreje Babiše (ANO) chtěla vyhlásit, co všechno by během něj chtěla realizovat za opatření," uvedla Adamová s tím, že spekulace nemůže komentovat. Počká si proto na výsledek jednání vlády, dodala.

Současná situace je výsledkem nekoncepčnosti v přístupu vlády, napsal dnes ČTK Okamura. Vláda podle něj popírá základní práva a svobody občanů. Hnutí SPD nouzový stav nepodporuje, protože ho podle něj vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny. "Je nutné vrátit možnost bezplatného testování a především soustředit úsilí na ochranu rizikových skupin," uvedl.

Rizikovým skupinám by stát měl umožnit testovat se na protilátky, doplnil Okamura. "Pracovat s touto skupinou musí praktičtí lékaři, kterým je nutné dát možnost rychle aplikovat dostupné léky na covid," uvedl. SPD také chce, aby bylo možné využívat testy jako covidový certifikát. "Když je někdo negativní při testování, tak by měl být na stejné úrovni jako očkovaný. Odmítáme diskriminaci a segregaci neočkovaných," uvedl Okamura.

SPD je aktuálně ve Sněmovně se 20 poslanci jedinou stranou, která není zapojená do nynějšího končícího kabinetu ANO a ČSSD, ani do budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 32 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy