Fialova vláda chce vrátit PCR testy. Platit si je ale budete sami, přiznal Kupka

Martin Kupka

K věci 24.11.2021

Vznikající vláda Petra Fialy (ODS) ve středu oznámila, že chce znovu zavést uznávání PCR testů. Lidé si je však budou muset nejspíše platit ze svého. Uvedl to člen Anticovid týmu Martin Kupka (ODS). Podle něj si stát nemůže dovolit zaplatit všechny nástroje. „Hradí nákladnou zdravotní péči i očkování,“ řekl Kupka v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Do stávajících opatření chceme doplnit možnost prokázání se negativním PCR testem platným 72 hodin. Je to krok, který je diskutovaný s odbornou veřejností,“ uvedl Kupka. Podle něj má otestovaný člověk poměrně velkou jistotu, že nemůže být zdrojem nákazy pro druhé. „V tomto směru jde o doplnění vějíře možností pro veřejnost a zároveň krok, jak zakopávat příkopy, které ve společnosti rostou,“ doplnil.

Hradit si PCR testy však lidé budou muset nejspíše ze svého. „Preventivní testy jsou a budou plně hrazeny samotnými občany. Stát si nemůže dovolit zaplatit všechny nástroje. V tuto chvíli financuje velmi nákladnou zdravotní péči a platí očkování,“ uvedl člen Anticovid týmu s tím, že testy, které budou na doporučení preventivního lékaře, budou hrazeny pojišťovnou.

Příští vláda ve středu zveřejnila plán, jak by měl stát i celá společnost čelit epidemii koronaviru. Chce mimo jiné zavést povinné testy při rizikových kontaktech i pro očkované, uznávat jako covidové certifikáty i protilátky, změnit pandemický zákon, lépe komunikovat s veřejností. Lídr Spolu a budoucí premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci pětikoalice prohlásil, že nynější vlnu epidemie covidu už nelze zastavit, dají se ale omezit její dopady a chránit zdravotnický systém před kolapsem.

„Je zřejmé, že covid tu s námi bude dál. Nesmíme dopustit jako společnost, aby covid odnesly naše děti. Uděláme všechno pro to, aby dopady pandemie na vzdělání byly co nejmenší,“ slíbil budoucí premiér Petr Fiala (ODS). Hlavním kritériem pro řízení epidemie bude obsazenost nemocnic a především jednotek intenzivní péče.

„Sledujeme vývoj hospitalizovaných i těch, kteří vyžadují intenzivní péči, a tam se v posledních dnech dostavuje mírný pokles. Není žádný důvod k optimismu, ale ani k hysterii,“ řekl v pořadu K věci Kupka. V nemocnicích je v tuto chvíli hospitalizováno více než 5 600 lidí s covidem. „Žít s covidem lze bezpečně a odpovědně. Boj s epidemií je třeba pojmout jako záležitost společnou, proto je v našem zájmu společnost spojovat, nikoliv rozdělovat,“ uzavřel.

Tagy: