Prezident se nově spolehne na péči soukromé firmy. Postará se o něj tým zdravotních sester z Penty

Prezident Miloš Zeman byl ve čtvrtek dopoledne propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. Ta mu přitom i nadále doporučuje jako nejvhodnější péči pobyt v nemocnici. Přesto se na vlastní žádost po téměř sedmi týdnech přesunul na zámek v Lánech. I tam ale bude pod dohledem zdravotníků, jak zjistil server iROZHLAS.cz. Stará se o něj tým ošetřovatelů ze zdravotnické divize skupiny Penta.

Původní zpráva Lány (Aktualizováno: 10:05 25. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas v sídle v Lánech.

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas v sídle v Lánech. | Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

„Můžeme potvrdit, že skupina Penta Hospitals dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) převezme zdravotní péči o pana prezidenta. Respektive ji převezme naše dceřiná společnost Senior Home Group,“ potvrdil pro iROZHLAS.cz mluvčí společnosti Penta Hospitals Vladislav Podracký.

„Alzheimer Home se o pana prezidenta starat nebude, je to jen jedno ze ‚sharovaných‘ vozidel v rámci skupiny,“ upřesnil zprávu serveru Seznam Zprávy Podracký.

Ve čtvrtek ráno totiž do Lán dorazila dvě vozidla s nápisem Senior Home – domácí péče. Pečovatelská služba, která podle informací na webu poskytuje svým klientům „vysoce odbornou péči v jejich přirozeném domácím prostředí“, patří pod zdravotnický ústav Alzheimer Home. Příjezd zdravotníků zachytily Seznam Zprávy.

Koncovým vlastníkem ústavu Alzheimer Home je totiž rovněž Penta Hospitals. O spolupráci se zdravotnickou divizí investiční skupiny miliardáře Marka Dospivy začal Pražský hrad vyjednávat už koncem minulého týdne, jak zjistil iROZHLAS.cz od prezidentova blízkého okolí. Jednou z podmínek Zemanovy propustky z nemocnice mělo totiž být to, aby měl zajištěnou dostatečnou péči. 

„O pana prezidenta se bude starat tým kvalifikovaných zdravotních sester, které mají dlouholeté zkušenosti v oblasti péče o pacienty v domácím prostředí,“ uvedl k tomu dále mluvčí Penta Hospitals Vladislav Podracký. Více podrobností ale říct nechtěl.

„Skupina Penta Hospitals vždy kladla velký důraz na respekt k soukromí našich pacientů i personálu. Z tohoto důvodu jsme nikdy neuváděli podrobnosti o konkrétních klientech ani zaměstnancích a těchto zásad se budeme držet i v případě pana prezidenta,“ doplnil Podracký.

Propustka z nemocnice

O propuštění Zemana do domácí péče ve čtvrtek dopoledne informovala na svém webu také Ústřední vojenská nemocnice. „Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích,“ uvedla její mluvčí Jitka Zinke.

Lékaři totiž podle Zinke i nadále doporučují prezidentovi jako nejvhodnější péči pobyt v nemocnici. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale nemocnice rozhodnutí respektuje. 

Lékaři propustili prezidenta Zemana z Ústřední vojenské nemocnice. Hospitalizován byl od 10. října

Číst článek

„Ústřední vojenská nemocnice nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,“ pokračovala Zinke.

Zeman byl tak z nemocnice propuštěn na vlastní žádost a rozhodl se využít služeb společnosti Senior Home Group, které lékaři podle Zinke předali veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

„Ústřední vojenská nemocnice je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly,“ doplnila mluvčí.

Šéf lékařského konzilia Tomáš Zima se na začátku tohoto týdne nechal slyšet, že o prezidenta by se mělo na lánském zámku starat nepřetržitě až sedm kvalifikovaných zdravotníků.

„Službu je třeba zajistit 24 hodin denně včetně víkendů, takže jde o pět až sedm zdravotníků. Zaměstnanci zámku Lány či Pražského hradu to mohou saturovat zhruba z 30 procent,“ řekl Zima pro Deník.cz.

Kromě zdravotního personálu se budou na lánském zámku o Zemana starat také tři pečovatelky, které oficiálně spadají pod Správu Pražského hradu. Jejich oficiální náplň práce je však uklízení, servis a obsluha prezidenta.

Zdislava Pokorná, Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme