Ministr zdravotnictví Vojtěch onemocněl covidem-19, má mírný průběh

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) měl pozitivní test na koronavirus. Uvedl to dnes na twitteru. Na test šel preventivně, protože mu nebylo z pátku na sobotu dobře. Má mírný průběh, pracovat chce z domova.

"Z pátku na sobotu mi nebylo dobře, proto jsem si včera (v sobotu) došel preventivně na PCR test. Ten bohužel ukázal, že jsem pozitivní. Nastupuji tak do 14denní izolace. Díky očkování mám mírný průběh a budu tak pracovat z domova," uvedl Vojtěch.

Ministr v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes uvedl, že jeho rizikovými kontakty se budou zabývat hygienici. Připomněl, že za rizikový se považuje kontakt bez ochrany dýchacích cest po dobu víc než 15 minut na vzdálenost menší než 1,5 metru. Další členové vlády, se kterými se setkal, jsou očkovaní proti covidu-19 a takovým lidem se karanténa neukládá, poukázal. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se Vojtěch viděl na čtvrtečním jednání vlády a premiér byl podle ministra v "poměrně velké vzdálenosti". Na pondělní jednání kabinetu se chce Vojtěch připojit on-line. Pokud by to nešlo, mohl by ho zastoupit některý z náměstků, řekl.

Ministr zdravotnictví není prvním členem vlády, kteří onemocnění dostali. Prošli jím ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD) nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V současné době je pozitivní i prezident Miloš Zeman, který ale nemá podle lékařů příznaky.

Pandemie koronaviru v Česku v posledních týdnech výrazně zesílila, počty odhalených onemocnění se ve všední dny dostaly vysoko přes 20.000. Za sobotu jich přibylo 12.514, což je o zhruba o desetinu méně než před týdnem. V nemocnicích je téměř 6000 lidí s covid-19, 948 z nich je ve vážném stavu. Nemocnice zejména na Moravě a ve Slezsku zastavily odkladnou péči, začaly také přesuny pacientů mezi kraji.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy