Prostreno.cz

Výtečné noční svačiny

S partnerem se dohodnete, že si uděláte pěkný večer. Minuty ubíhají, jeden film střídá druhý a vy nevíte, co si k němu dát. Neporušte své stravovací zásady jen proto, že vás honí mlsná! Noční jídlo, tedy to správné, metabolismus nezpomalí. Proto si na talířek dejte sýr nebo ořechy!

Po desáté večerní už se nejí. Tedy aspoň tím se běžně řídíte. Ale co když vás přepadnou chutě? Americká nutriční terapeutka a dietoložka Sarah Pflugradt tvrdí, že pokud v pozdních večerních hodinách máte hlad, měli byste něco sníst. Nejdřív si ale zrekapitulujte, jestli se vejdete do svého denního příjmu.

„Udělejte si mentální inventuru toho, co jste během dne snědli, a podívejte se, kde máte mezery. Nejčastěji v jídelníčku chybí ovoce, zelenina nebo mléčné výrobky. Pokud je to tak, dejte přednost extra porci vlákniny a vápníku,“ popisuje expertka. Po čem byste měli sáhnout?

Sýr

Nikdo nemluví o smaženém sýru s porcí hranolků a tatarky. Pro pozdní noční hodiny se hodí částečně odtučněná mozzarella, která obsahuje asi 100 kalorií a 7 gramů bílkovin. Bílkoviny jsou v tomto případě velmi důležitým faktorem, protože zasytí. Pro ten pocit, že na talířku máte velkou porci, zvolte nádobí s menšími rozměry. Cokoli na malý talířek položíte, se opticky bude tvářit honosně. Kromě mozzarelly můžete přidat i jiný, méně tučný sýr, doplněný hroznovým vínem, olivami nebo několika okurkami.

Ořechy

Dietologové apelují, že vlašské ořechy jsou úžasnou svačinkou přirozeně obsahující melatonin, sloučeninu, která podporuje zdravý spánek. Navíc jsou plné hořčíku, minerálu, jež zklidňuje nervovou soustavu. Vhodné jsou však i nesolené pistácie. Obecně se vyhněte všemu dochucovanému, co obsahuje sodík. Příliš mnoho sodíku ve stravě může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním a mrtvici. Jeho nadmíra se podílí i na ztrátě vápníku.

Řecký jogurt s ovocem

Řecký jogurt obsahuje probiotika a bílkoviny, takže se postará o pocit sytosti i stabilizaci hladiny cukru v krvi. K němu přidejte ovoce s obsahem melatoninu. Zdrojem tohoto hormonu jsou třesně, višně, hroznové víno, maliny či třeba bobule goji.

Celozrnný toast s arašídovým máslem

Celozrnné toasty a celozrnné krekry obsahují komplexní sacharidy, které zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi. Na celozrnné pečivo natřete slabší vrstvu arašídového másla, což je zdravější alternativa másla klasického (připravit si můžete i domácí). Tahle kombinace vás zasytí až do rána. Bonusem je, že arašídové máslo obsahuje zdravé tuky podporující hladinu serotoninu, hormonu štěstí.

Zdroje: wikipedia.org, hsph.harvard.edu, eatingwell.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat