Sledujte ZÁZNAM tiskové konference Babiše: Otevře se znovu očkovací centrum v O2 areně?

Andrej Babiš

Tisková konference Andreje Babiše

K opětovné možnosti zřídit znovu v pražské O2 areně očkovací centrum proti covidu se v pátek vyjádří premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Spolu s ním na dopolední tiskové konferenci vystoupí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek a Robert Schaffer, předseda představenstva společnosti Bestsport z finanční skupiny PPF, které multifunkční hala v pražské Libni patří, a zástupci Integrovaného centrálního řídicího týmu. Brífink sledujte na stanici CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měl v 10:30.

PPF letos poskytla pro očkování sousední halu O2 Universum. Od května do 10. září tam zdravotníci aplikovali přes 680 tisíc dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. V Praze je v současnosti kolem 80 očkovacích center proti covidu, další se otevře 13. prosince v obchodním domě Kotva.

O nabídce O2 areny pro účely očkování informovala PPF tento týden. „Skupina PPF je připravená poskytnout státu prostory pro znovuvybudování očkovacího centra v O2 areně, a to za stejných podmínek jako tomu bylo v minulosti, tedy pouze za symbolické nájemné,“ uvedla skupina v úterý na Twitteru.

Od letošního května do září provozovala očkovací centrum v přilehlé menší hale O2 universum Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Za pronájem zaplatila symbolických 1000 korun. Případné očkovací centrum v O2 areně by ale ÚVN nyní provozovat nemohla. Situace je totiž podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke naprosto odlišná. „Personál je plně vytížen péčí o pacienty s onemocněním COVID-19, testováním na přítomnost viru SARS-CoV-2 včetně laboratorního testování,“ řekla mluvčí v úterý.

Zdravotníci v celém Česku dosud podali téměř 13,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má téměř 6,4 milionu, což podle údajů ministerstva zdravotnictví představuje necelých 60 procent obyvatel ČR. Zájem o vakcinaci v posledních týdnech roste. Za listopad zdravotníci aplikovali 1,24 milionu dávek, zatímco v říjnu necelých 443 tisíc. Přibližně polovinu listopadového počtu tvořily posilující dávky.

Očkování proti covidu je v Česku zatím dobrovolné. Ministerstvo zdravotnictví ale zvažuje zavedení povinného očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let.

Tiskovou konferenci premiéra v demisi Andreje Babiše sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měla v 10:30.

Tagy: