Jihoafrická republika chystá nemocnice na čtvrtou vlnu, převažuje omikron

Jihoafrická republika chystá nemocnice na čtvrtou vlnu nemoci covid-19. Varianta koronaviru omikron už převažuje ve většině provincií, upozornil dnes jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, kterého citovala agentura Reuters. Minulý týden stoupl v JAR počet nově zaznamenaných případů z 2300 v pondělí na více než 16.000 v pátek.

Podle Ramaphosy je nárůst počtu nakažených koronavirem velmi znepokojivý a prezident proto vyzval obyvatele, aby se nechali očkovat. JAR má podle jeho slov dostatečné množství dávek vakcíny a očkování je zásadní pro ekonomickou obnovu země.

V týdenní zprávě rovněž sdělil, že vláda brzy svolá setkání národní rady pro boj s koronavirem, která vyhodnotí stav pandemie. "To nám umožní přijmout jakákoli další opatření, která jsou nutná, aby lidé zůstali zdraví a v bezpečí," dodal.

Jako první variantu omikron zjistily v listopadu Jihoafrická republika a Botswana. Odkud přesně se ale omikron rozšířil, není stále jasné. Na svém území už tuto variantu potvrdilo více než 20 zemí, zatím se ale u pacientů, kteří onemocněli covidem-19, většinou neobjevily vážné symptomy.

V JAR, která má asi 60 miliónů obyvatel, se od začátku pandemie nakazily více než tři milióny lidí a téměř 90.000 zemřelo.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) jihoafrická republika

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 1 hodinou

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Energetika

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Aktualizováno včera

včera

Noční klid

RECENZE: Plíživá paranoia a kolaps společnosti. Noční klid zpřítomňuje úzkost

Takřka měsíc před začátkem festivalu v Karlových Varech se do českých kin dostává druhý celovečerní film režiséra Michala Hogenauera, jehož intimní debut Tiché doteky ve Varech odpremiéroval před pěti lety. Jeho novinka Noční klid pokračuje v suverénní režii, komorním pojetí a rozplétání celospolečenských problémů na pozadí individuálních osudů.

včera

Radoslaw Sikorski

Polsko omezí pohyb ruských diplomatů. Moskva mluví o rusofobii

Polsko omezí ruským diplomatům pohyb na svém území, uvedl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Varšava tak podle jeho slov reaguje na zapojení Ruska do hybridní války proti Evropské unii. Moskva reagovala slovy, že jde o další projev rusofobie, která údajně panuje v Polsku. 

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

včera

včera

včera

Povolit Ukrajině útočit v Rusku? Hlasy na uvolnění omezení sílí, pro je i vedení NATO

Západní země by měly přehodnotit omezení používání zbraní dodaná Ukrajině týkající se útoků na cíle na ruském území, protože negativně ovlivňují schopnost Ukrajiny bránit se. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy