Hlavní hygienička: Dochází zřejmě ke zpomalování epidemie. Nevidíme důvod ke zpřísňování opatření

Protiepidemická opatření se v Česku zpřísňovat nebudou. Nebudou se ale ani rozvolňovat. Ve vysílání Radiožurnálu to v pondělí řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Zároveň dodala, že epidemie zřejmě zpomaluje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

„Nevidíme důvod ke zpřísňování režimových opatření. Budeme spíše diskutovat o tom, aby se stávající pravidla dodržovala,“ řekla hlavní hygienička (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vývoj hodnotíme tak, že jsou signály, že dochází ke zpomalování epidemie. Ale při hodnocení jsme opatrní, protože čtyři dny ještě nejsou signálem, že trend bude setrvalý,“ řekla v rozhovoru pro Radiožurnál hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou

„Nevidíme důvod ke zpřísňování režimových opatření. Budeme spíše diskutovat o tom, aby se stávající pravidla dodržovala,“ uvedla Svrčinová. „Zatím je situace hodně vážná. Počet případů je přes tisíc na 100 tisíc obyvatel. Prostor pro rozvolnění pravidel nevidíme. Minimálně do Vánoc musí zůstat opatření v platnosti,“ vysvětlila.

O možné zpřísnění protiepidemických opatření v neděli v pořadu Partie televize CNN Prima News hovořila náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Nová opatření by se podle ní měla týkat například počtu osob ve vnitřních prostorech, což by se dotklo především kulturních akcí. Ve hře je i rozšíření roušek i na výuku ve školách.

Vánoční prázdniny na školách se pak podle Svrčinové prodlužovat nebudou. „Souhlasíme s ministerstvem školství, že prodloužení prázdnin problém nevyřeší. Spíše budeme řešit testování ve školách – jak dál, případně nějaké změny,“ řekla hlavní hygienička.

Hlavní hygienička. Pavla Svrčinová. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v neděli v České televizi řekl, že pandemie je, co se týká nově nakažených, na vrcholu nebo i za ním. Varoval ale před „poměrně rizikovými hodnotami“ klíčových ukazatelů. Zátěž nemocnic podle Duška zůstane do Vánoc vysoká. V neděli bylo v nemocnicích 6338 pacientů s covidem, z toho 1014 v těžkém stavu.

V neděli přibylo v Česku 6325 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 3000 méně než před týdnem. Počet nově nakažených tak v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Laboratoře v neděli také provedly zhruba 42 tisíc testů, asi o 18 tisíc méně než před týdnem.

V nemocnicích je s covidem 6338 pacientů, z toho 1014 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles. Opět se snížila incidence. Na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 1068 nakažených.

Jiří Chum, Janetta Němcová, ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme