OSN obvinila Tálibán z mimosoudních poprav 72 lidí. Radikální hnutí vinu odmítá

Afghánské hnutí Tálibán od svého srpnového nástupu k moci zabilo při mimosoudních popravách nejméně 72 příslušníků bývalých afghánských bezpečnostních sil a dalších lidí spojených s bývalou afghánskou vládou. Podle agentury AFP to v úterý uvedla zástupkyně vysoké komisařky OSN pro lidská práva Nada Našífová.

Ženeva/Kábul Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci tálibánských speciálních sil

Příslušníci tálibánských speciálních sil | Foto: West Asia News Agency | Zdroj: Reuters

„Od srpna do listopadu jsme získali důvěryhodná obvinění z více než stovky poprav někdejších příslušníků afghánských bezpečnostních složek a dalších osob spojených s někdejší vládou, z nichž nejméně 72 je připisováno Tálibánu,“ prohlásila Našífová.

„Jsem zděšena neustálými zprávami o mimosoudních popravách po celé zemi, navzdory tomu, že Tálibán po 15. srpnu vyhlásil všeobecnou amnestii,“ uvedla Našífová, podle níž byla v mnoha případech těla zabitých vystavena na veřejnosti. „To zvýšilo strach u velké části obyvatel,“ řekla.

V Afghánistánu mám tři další děti. Bojím se o ně, říká žena, kterou evakuovala česká armáda

Číst článek

„Jen v provincii Nangarhár bylo navíc spácháno nejméně 50 mimosoudních poprav lidí, kteří podle všeho patřili k afghánské odnoži teroristické organizace Islámský stát,“ dodala Našífová.

Mezinárodní organizace pro lidská práva jako Human Rights Watch již dříve uvedly, že od nástupu Tálibánu k moci byly v Afghánistánu zavražděny nebo beze stopy zmizely desítky členů bývalých afghánských bezpečnostních sil. Znepokojení vyjádřily Spojené státy a další západní země.

Tálibán zmíněná obvinění odmítl. „Někteří členové bývalých afghánských bezpečnostních sil byli zabiti, stalo se tak ale z důvodu osobních sporů či nepřátelství,“ řekl podle AFP mluvčí ministerstva vnitra v současné vládě vedené Tálibánem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme