Evropská léková agentura doporučila podávání posilovací dávky vakcíny firmy Johnson & Johnson

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve středu doporučila podávání posilovací dávky původně jednodávkové vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson (J&J). Další injekci je podle ní možné aplikovat po uplynutí nejméně dvou měsíců od prvotního naočkování u všech osob starších 18 let. Po látkách firem Pfizer/BioNTech a Moderna se tak jedná již o třetí preparát, který EMA doporučuje pro posílení ochrany získané základním naočkováním.

Haag Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcína od firmy Johnson & Johnson

Evropská léková agentura doporučila podávání posilovací dávky původně jednodávkové vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

Evropská léková agentura (EMA) uvedla, že podle dostupných dat druhá dávka vakcíny zvané Janssen zvyšuje množství protilátek v těle naočkovaného. Agentura rovněž nemá zprávy o riziku trombózy, trombocytopenie, tedy sníženého množství krevních destiček, a dalších velmi vzácných vedlejších účincích spojovaných s touto vakcínou po obdržení druhé dávky. Situaci však dále monitoruje.

Babiš: Po pěti měsících se budou moci nechat přeočkovat i lidé nad 55 a 50 let

Číst článek

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury rovněž došel k závěru, že vakcínu firmy Johnson & Johnson lze podávat jako posilovací dávku i osobám, které jsou základně naočkovány některou z vakcín typu mRNA, tedy Modernou či Pfizerem. Podání jiné posilovací látky při doočkování přitom podle vědců v některých případech poskytuje lepší ochranu než očkování stále stejným preparátem.

EMA v současné době povoluje očkování na území Evropské unie čtyřmi látkami, a to preparáty firem Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme