Milion chvilek nově povede výbor, expředseda Roll se chce věnovat studiu

Spolek Milion chvilek nově povede tříčlenný výbor. Bývalý předseda spolku Benjamin Roll se chce věnovat studiu teologie a profesi faráře, ale zůstane řadovým členem organizace. Milion chvilek to dnes oznámil v tiskové zprávě. Ve výboru spolku zasedne dosavadní místopředseda Milionu chvilek Jiří-Jakub Zévl spolu s Amálií Kovářovou a Lukášem Venclíkem.

Milion chvilek v minulosti pořádal demonstrace namířené zejména proti nynějšímu premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a jeho kabinetu. V akcích chce spolek pokračovat i po pátečním jmenování nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Valná hromada Milionu chvilek na konci listopadu odhlasovala změnu stanov, kterou zanikly funkce předsedy a místopředsedy spolku. Zároveň byl jmenován nový výbor, který organizaci povede spolu s ředitelkou Milionu chvilek Marií Jahodovou. "Od doby, kdy se Milion chvilek začal z hnutí přetvářet ve stabilní organizaci, se ukazovalo, jak náročná je funkce předsedy jakožto jediného oficiálního zástupce spolku. Nová struktura proto počítá s rozložením sil a pravomocí mezi více osob," sdělil Zévl. "V činnosti Milionu chvilek se nic nemění. Dál pokračujeme v aktivizaci a kultivaci občanské společnosti," doplnila mluvčí spolku Hana Strašáková.

"Členem spolku budu i nadále a na jeho aktivitách se hodlám i v budoucnu podílet. Nebudu už ale v každodenním dění," oznámil bývalý předseda Roll. "Naplno se vracím ke studiu teologie. Chci dohnat chybějící roky a vnímám, že mým osobním posláním je práce evangelického faráře, nikoli řízení velké organizace," uvedl.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené Babišem. V uplynulých letech spolek pořádal demonstrace, při nichž kritizoval premiéra Babiše, který je podle spolku ve střetu zájmů a nedodržel volební sliby. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace spolku zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

Babišův kabinet v pátek vystřídá nově vzniklá vláda v čele s předsedou ODS Fialou. Představitelé stran, které tvoří Fialův kabinet, se v minulosti zúčastnili některých akcí Milionu chvilek. "Milion chvilek se bude v nejbližší době soustředit na kroky nové demokratické vlády a to, zda se nová vláda opravdu zasadí o posílení demokratických pojistek, jak slíbila občanské společnosti letos na jaře ve Výzvě demokratickým stranám," sdělila mluvčí spolku.

Letos 17. listopadu také Milion chvilek na demonstraci vyzval k hledání společného demokratického kandidáta na prezidenta. "Hlavní náplní spolku pro rok 2022 budou komunální volby, prezidentské volby a podpora organizátorů Milionu chvilek z celé republiky," doplnila mluvčí.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll (Milion chvilek)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 34 minutami

před 52 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 59 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy