Bývalý hejtman Hašek skončil ve funkci náměstka na ministerstvu vnitra

Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) skončil ve funkci politického náměstka na ministerstvu vnitra. Dnes to uvedl Deník N. Hašek se stal náměstkem letos v dubnu, podle mluvčí ministerstva Hany Malé se rozhodl odejít na začátku prosince.

Hašek se podle Deníku N rozhodl skončit kvůli nástupu nového ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). "Bude nová vláda a já tam fakt nebyl jako trafikant," řekl Hašek Deníku N. Dodal, že Rakušan bude ušetřen "jeho slovy vlídného popovídání se mnou" a má volné místo pro politického náměstka. Podle Malé Hašek skončil ve funkci k 7. prosinci.

Bývalý hejtman už při svém nástupu řekl, že svoji misi chápe jako dočasnou a po jejím skončení se hodlá vrátit k advokacii, ve které působil i před nástupem do funkce. Letos v červnu Hašek složil advokátní zkoušky.

Hašek byl jihomoravským hejtmanem v letech 2008 až 2016, vedl také Asociaci krajů ČR. Byl i poslancem, poradcem prezidenta Miloše Zemana, poradcem bývalých ministrů Jana Hamáčka (ČSSD) a Miroslava Tomana (ČSSD).

Během let v politice si vybudoval v sociální demokracii silnou pozici. Po volbách v roce 2013 jí ale otřásl takzvaný lánský puč, schůzka části vedení ČSSD s prezidentem Zemanem, po které se předsednictvo strany pokusilo odstavit předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Senioři, ilustrační fotografie.

V ČR bude kolem roku 2050 více seniorů, než se myslelo. Reforma je podle Jurečky nutná

Seniorů bude v polovině 21. století asi o 200 tisíc více, než se předpokládalo před pěti lety. Počet by mohl překročit 3,3 milionu lidí, v takovém případě by byl o milion vyšší než nyní. Vyplývá to z nové zprávy o stavu důchodového systému, kterou představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je podle něj zřejmé, že penzijní reforma je nutná. 

před 2 hodinami

Vláda Petra Fialy

Vláda chce pomoci perzekvovaným k důstojným důchodům a přilákat nové kvalifikované zaměstnance z ciziny

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na středečním jednání odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu na svou osobu.

Fico prolomil mlčení a promluvil poprvé od květnového atentátu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve středu poprvé promluvil k občanům od chvíle, co se v květnu stal obětí atentátu po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Neváhal také kritizovat opozici. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie v Brně dopadla podezřelého

Policie ve středu odpoledne dopadla v Brně muže, který je podezřelý z úterní vraždy ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Do pátrání po hledané osobě se od včerejšího večera zapojily desítky policistů.

před 5 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Stoltenberg kritizuje Čínu. Její rozhodnutí označil za politováníhodné

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg kritizuje Čínu za bojkotování ukrajinské mírové konference ve Švýcarsku. V rozhovoru pro německého veřejnoprávního vysílatele NDR označil rozhodnutí Číny za "politováníhodné". 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy