Evropská komise hrozí Česku. Pokud chce peníze, musí zlepšit boj se střety zájmů

Česká republika musí i po odchodu Andreje Babiše z čela vlády odstranit systémové nedostatky v problematice střetu zájmů, aby měla nárok na peníze z mimořádného fondu obnovy Evropské unie. Evropská komise zároveň nehodlá ani nadále proplatit firmám z holdingu Agrofert peníze ze strukturálních fondů za období, kdy byl Babiš premiérem. ČTK to dnes sdělila mluvčí komise, podle níž by ale nové žádosti o dotace měly mít nárok na schválení.

Babiš byl podle letos zveřejněných závěrů auditu komise ve střetu zájmů, neboť nadále ovládá Agrofert, který vložil do svěřenských fondů. Zároveň se jako premiér podílel na rozhodování o rozdělování unijních dotací. Tato situace skončila minulý pátek, kdy Babiše v premiérském křesle vystřídal Petr Fiala. Podle komise si však Agrofert nadále v souvislosti s evropskými pravidly i českým zákonem o střetu zájmů nemůže činit nárok na proplacení dotací, které české úřady schválily před Babišovým odchodem ze Strakovy akademie.

"Dotace schválené během tohoto období nadále podléhají opatřením souvisejícím s těmito pravidly," sdělila ČTK mluvčí unijní exekutivy k dotacím, o jejichž proplácení se Babišova vláda chtěla s komisí soudit. S novými žádostmi o evropské peníze by podle mluvčí neměly firmy z holdingu mít "principiálně" žádný problém, nesmí však porušovat žádná závazná pravidla.

"Nadále samozřejmě platí, že dosud nezavedená doporučení musí být uplatněna v praxi," doplnila mluvčí s odkazem na dlouhodobou komunikaci mezi komisí a českými úřady, která navazuje na zmíněný audit. Podle dosud posledního listopadového dopisu komise už Česko většinu nedostatků napravilo, zbývá však mimo jiné zlepšit řídící a kontrolní systémy pro rozhodování o dotacích. České úřady by odpověď s informací o svém dalším postupu měly do Bruselu zaslat v průběhu zimy.

Podobné podmínky komise spojila také s fondem obnovy, z něhož může Česko získat až 180 miliard korun. Letos do Prahy přišlo prvních 23 miliard v rámci předfinancování. Pokud země zlepší systémový postup proti střetu zájmů, mimo jiné zjišťování skutečných vlastníků firem, může dostat další peníze. "Tato opatření musí být přijata do poloviny roku 2022, dříve než Česko požádá o řádnou platbu," doplnila mluvčí.

Související

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 
Energetika

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Více souvisejících

evropská komise EU (Evropská unie) dotace Ursula von der Leyenová

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

před 30 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Donald Trump

Trump se nudil u závěrečných řečí. Osud exprezidenta má v rukou porota

V New Yorku v úterý zazněly závěrečné řeči v procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému falšování dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stephanie Cliffordové. Ve středu začal soudce předávat pokyny porotě, která následně začne jednat za zavřenými dveřmi. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

před 4 hodinami

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Olaf Scholz, Mark Rutte a Emmanuel Macron

Spory v EU kvůli Ukrajině. Macron je pro, aby mohla ostřelovat ruské území, Scholz mu oponuje

Západní spojenci ze Severoatlantické aliance mají dlouhodobě problém s tím, aby ukrajinské armádě povolili používat zbraně poskytnuté v rámci pomoci proti cílům na území Ruské federace. Téma dominovalo úternímu zasedání evropských ministrů obrany v Bruselu. Zatímco se například Francouzi a Estonci snaží stát za tím, aby Ukrajina mohla pálit na ruské území, Němci mají velké problémy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Do nominace na fotbalové Euro se dostali dva hříšníci z Belmonda, obránce Zima i nováček Červ

Zatímco pro hokejisty jejich svátek v podobě mistrovství světa v neděli již skončil, fotbalisté mají mistrovství Evropy v Německu teprve za dveřmi. Naplno vypukne 14. června, už nyní ale trenér české reprezentace Ivan Hašek přišel se seznamem 26 hráčů, kteří se budou moct probojovat do finální nominace na turnaj. Mezi hráči nalezneme třeba hned dva, kteří se nechvalně proslavili loni na podzim svou protáhnutou večerkou v olomouckém klubu Belmondo. Konkrétně se jedná o obránce Vladimíra Coufala a útočníka Jana Kuchtu. Asi nejpřekvapivějším jménem je pak nováček Lukáš Červ.

Zdroj: David Holub

Další zprávy