Českým závodníkům se v první etapě Dakaru dařilo, Prokop i Loprais dojeli na třetí příčce

Čeští závodníci Martin Prokop mezi automobilovými jezdci a Aleš Loprais v kategorii kamionů zazářili třetím místem v první etapě Rallye Dakar a stejná příčka jim patří i v průběžném pořadí. Prokop ztratil v cíli 21 minut a 21 sekund, Loprais zaostal o více než devět minut. Martin Macík skončil šestý. Mezi motocyklisty skončil Jan Brabec sedmnáctý, mimo první čtyřicítku se naopak propadl Martin Michek.

Háil (Aktualizováno: 15:24 2. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop na Rallye Dakar

Martin Prokop na Rallye Dakar | Foto: HAMAD I MOHAMMED | Zdroj: Reuters

Dařilo se také motocyklistovi Janu Brabcovi, jenž skončil sedmnáctý. Mimo první čtyřicítku se naopak propadl Martin Michek.

Zemřel šestinásobný dakarský vítěz Karel Loprais, legendě českého motorsportu bylo 72 let

Číst článek

Devětatřicetiletý Prokop, startující na svém sedmém Dakaru, se probojoval při 333 km dlouhé rychlostní zkoušce mezi elitu na předposledním úseku. Využil potíží řady soupeřů a posunul se z 15. příčky na čtvrtou. V závěru ještě předstihl domácího Jásira Sajdána

„Viděl jsem, že kluci měli nějaké problémy s navigací. Viktor (Chytka - navigátor) udělal naopak skvělou práci, neztratili jsme žádný čas s navigací. Jeli jsme čistě,“ uvedl Prokop na sociálních sítích.

Navzdory vyrovnání svého i českého maxima z loňska Prokop netajil zklamání. „Nejede nám motor a nemáme výkon. Posádky, které jsme předjeli nebo startovaly za námi, nás předstihly na maximální rychlost jako nůž máslem. Naše maximální rychlost je někde kolem 152 až 155, zatímco oni jsou v limitu 170 km/h. Nebylo v našich silách vyvinout nový motor a tohle během Dakaru nezměníme,“ řekl Prokop a přál si proto co nejméně navigačních chyb.

Vedle hvězd Carlose Sainze, Mattiase Ekströma či Naniho Romy měl problémy i čtrnáctinásobný šampion Stéphane Peterhansel, který v úvodu havaroval a čekal na pomoc asistenčního vozu. Al-Attíja vede před Loebem o více než 12 minut, Prokop ztrácí dalších deset.

Motocyklista Brabec ztratil na 17. místě na vítězného Daniela Sanderse z Austrálie 32:37 minuty a průběžně je člen týmu Strojrent Racing osmnáctý. Milan Engel dojel jednadvacátý, naopak Martin Michek, jenž obhajuje loňské desátého místo, ztratil přes hodinu.

„Do etapy jsem startoval druhý, nejvýše, co jsem kdy byl. Byla to malinko nevýhoda. Etapa byla krásná, písková, bavila mě. Fakt jsme s předkem ze začátku letěli. Bohužel se pak stala navigační chyba, což rozhodilo celý předek,“ popsal Michek.

„Pětačtyřicet minut jsme bloudili ve skupinkách. Se mnou byl například Toby Price, Ricky Brabec a Benavides… Opravdu hodně lidí. Myslím, že nás zamotal Španěl Joan Barreda Bort. Když jsme jeli po pistě, tak se najednou vrátil zpátky a trošku to tam celý startovní pole rozhodil,“ dodal.

Kvůli dešti a povodním sáhli organizátoři ke změně programu. Místo pondělní maratonské etapy, kdy posádky nocují jinde než mechanici, se pojede jen normální rychlostní zkouška.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme